Mala galerija BS predstavlja študente likovne pedagogike v Ljubljani

Poudarki zgodbe
  • Idejni okvir razstave grafične produkcije študentov ljubljanske likovne pedagogike so vprašanja umetnosti kot materialne vrednosti. Grafika je še posebej priročna za odpiranje te problematike, saj njena zmožnost reprodukcije spodkopava ideološko predpostavko, da je umetnina neponovljiva.

V Mali galeriji Banke Slovenije (BS) so niz letošnjih razstav začeli z deli študentov likovne pedagogike Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Predstavljajo jih na razstavi z naslovom Vrednost grafike, ki si jo je od danes do 8. februarja mogoče ogledati skozi kukala na zatemnjenih vratih galerije, saj so razstavišča trenutno zaprta.

Razstavo si je mogoče ogledati vsak dan od torka do petka med 11. in 19. uro. Na svojem Facebook profilu pa je galerija objavila tudi otvoritveni nagovor svojega kuratorja Vladimirja Vidmarja. V prihodnjih tednih bodo na družbenih omrežjih razstavo podrobneje predstavili z video vodstvom in rednimi objavami o razstavljenih delih, so sporočili iz galerije.

Študenti v svojih delih premišljujejo različne implikacije odnosa grafike in vrednosti, med drugim tudi vprašanja umetnosti kot dela in materialnega statusa umetnika ter fenomen potrošništva. Sama razstava je radikalizacija drže grafike kot dekonstrukcije vrednot lepih umetnosti in njene vrednosti, grafiki namreč odvzame neposredno fizičnost in jo predstavi v drugi medijski formi, v obliki projekcije, vidne samo skozi kukala na zatemnjenih vratih galerije, piše v sporočilu za javnost.

Kot so še zapisali v galeriji, se bodo v letošnjem razstavnem nizu med drugim predstavljali umetniki in ustvarjalci z različnih fakultet Univerze v Ljubljani s področja likovne umetnosti, kiparstva, fotografije, oblikovanja, tekstila, arhitekture in krajinske arhitekture, glasbe, računalništva in igralstva.

Source
sta.si
Back to top button