Magnet Design v ZDA nagrajen za slovenski paviljon na Expu Dubaj

Poudarki zgodbe
  • Slovenski paviljon stoji pod sloganom Smart Green Experience (pametna zelena izkušnja). V njem se prepletajo trije naravni elementi: voda, gozd in les.

Biro Magnet Design pod vodstvom arhitekta Roberta Kluna je za paviljon, s katerim se bo Slovenija predstavljala na Expu 2020 v Dubaju, lani prejel nagrado Architecture Master Prize, ki jo podeljujejo v Los Angelesu. Paviljon Slovenijo predstavlja kot zeleno srce Evrope na pomembnem vozlišču Evrope in povezuje tri elemente: vodo, gozd in les.

“Slovenci smo sposobni vrhunskih dosežkov v arhitekturi in oblikovanju,” so danes zapisali v Magnet Designu. Nagrado Architecture Master Prize sicer podeljujejo izjemnim kreativnim in inovativnim idejam s področja arhitekture in dizajna, ki prispejo s celega sveta. Komisijo, ki izbira nagrajence, sestavljajo svetovno najbolj priznana imena arhitekture, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Nagrade Architecture Master Prize so bile sicer podeljene oktobra lani.

Slovenski predstavniki so prejšnji teden ob obisku gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v Združenih arabskih emiratih paviljon, s katerim se bo Slovenija predstavljala na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020, že prevzeli v upravljanje. Postavili sta ga podjetji Riko in KTNK.

Vodna preproga kot osnova izpostavi Slovenijo in njeno vodno bogastvo. Naravno hladi celotno področje in s kroženjem vode vabi obiskovalce k spoznavanju habitata. Simbolično predstavlja tudi ogledalo časa, so pojasnili v Magnet Design.

Te podobe objame slika lebdečega gozda, ki so ga arhitekti dvignili na višino in tako ustvarili zeleni oblak. Gozd predstavlja slovensko gozdno bogastvo, simbolno pa zeleno srce Evrope in ustvarja avtentično izkušnjo gozda med saharskim peskom.

Zelenje je vsajeno v posebne mokre izolativne plošče, ki nudijo zaščito pred vročino tako okolici kot v objektu samem. S celotno zeleno arhitekturno zasnovo so ustvarili pogoje za posebno naravno klimo, ki se v prepletu vode in rastlinja ustvarja samodejno. Za zelenje so izbrali lokalno rastlinje, ki so ga izbirali z lokalnimi strokovnjaki.

Preko elementov vode in gozda je napet leseni parazol oz. sito, ki med drugim nakazuje korenine arhitekta Roberta Kluna – te segajo v Ribnico. Ribniško sito je hkrati prvi izvozni artikel Slovenije, ki je pred 400 leti ponesel glas o slovenskem gospodarstvu v svet, so spomnili.

S postavitvijo parazola na jug so paviljon še dodatno zaščitili pred vdorom vročega arabskega sonca, hkrati pa ustvarili ambient senc, ki se v vsakem trenutku igrajo in ustvarjajo živost paviljona. Za tla so povsod predvideli slovenski marmor in granit, ki še dodatno nadgradi slovensko zgodbo, podpre slovensko gospodarstvo in je kot material zelo priljubljen na vseh svetovnih prestižnih projektih, so še dodali.

Source
sta.si
Back to top button