Luka Koper lani z osem odstotkov nižjimi prihodki

Družba Luka Koper je lani po nedokončnih in nerevidiranih podatkih ustvarila nekaj več kot 206 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je osem odstotkov manj kot predlani. Pretovorili so skupno 19,5 milijona ton tovora oz. 14 odstotkov manj kot leto prej, je danes objavila družba.

 

“Razlog, da so prihodki upadli manj kot pretovor, je v boljšem poslovanju na področju dodatnih storitev, polnjenju in praznjenju kontejnerjev in v višjih prihodkih iz naslova skladiščnine na določenih segmentih,” je v obvestilu na spletnih straneh Ljubljanske borze zapisala družba.

Pandemija novega koronavirusa je imela v letu 2020 velik vpliv na globalne blagovne tokove, kar so občutili tudi v Luki Koper. Kljub temu je pretovor strateške blagovne skupine kontejnerjev ostal stabilen. Pri tekočih tovorih je bil vpliv pandemije neposreden, saj se je zmanjšala prodaja naftnih derivatov, predvsem v letalski industriji. Upad proizvodnje avtomobilov je prizadel celotno dobavno verigo, kar se pozna na pretovoru generalnih tovorov, predvsem pri jeklenih proizvodih, in na terminalu za razsute tovore, kjer pretovarjajo surovine za jeklarsko industrijo, so pojasnili.

Del upada razsutih tovorov pripisujejo splošnemu zmanjševanju uporabe termalnega premoga, ki je posledica čedalje višjih dajatev na izpuste toplogrednih plinov. Pri pretovoru avtomobilov so v drugi polovici leta 2020 zaznali bolj vzpodbudne trende, predvsem na račun izvoza avtomobilov na Daljni vzhod, zato je bil upad veliko manjši kot v drugih primerljivih evropskih pristaniščih, so dodali.

Pretovor generalnih tovorov je upadel za 26 odstotkov na 954.807 ton, kontejnerjev za dva odstotka na okoli 9,27 milijona ton, avtomobilov za 10 odstotkov na 998.201 tono, tekočih tovorov za 23 odstotkov na 3,32 milijona ton ter sipkih in razsutih tovorov za 25 odstotkov na 19,52 milijona ton.

Pretovorili so 945.007 kontejnerjev (TEU), en odstotek manj kot predlani, in 617.157 avtomobilov oz. 13 odstotkov manj kot leto prej, so še zapisali v današnjem obvestilu.

Luka Koper je decembra sporočila, da za leto 2020 na ravni skupine pričakuje 207,9 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar bi bilo 9,2 odstotka manj kot predlani, čisti dobiček pa naj bi znašal 25,1 milijona evrov oz. 37,3 odstotka manj kot predlani.

Source
STA
Back to top button