Zavrnjen predlog o novem javnem zavodu za naravo in družbo

V občini Ankaran naj bi v začetku aprila odprli nov javni zavod za naravo in družbo. O ustanovitvi novega zavoda so bili v kabinetu župana redkobesedni, ker je bil v času našega poizvedovanja odlok o ustanovitvi zavoda šele v obravnavi. Zaradi skopih informacij s strani občine, smo vprašali, kaj si o tem projektu misli opozicija.

Skupina Vsi smo Ankaran odločno nasprotuje ustanovitvi zavoda. Pri odločitvi za ustanovitev javnega zavoda mora občina upoštevati več pomembnih dejavnikov, ki so ključni za uspešno delovanje in uresničevanje ciljev zavoda. Ugotoviti je treba, ali obstaja dejanska potreba v skupnosti za storitve ali dejavnosti, ki jih bo zavod opravljal. V odloku o ustanovitvi javnega zavoda je namreč določenih več kot sto dejavnosti, ki naj bi jih javni zavod opravljal. To nam kaže, da občina dejansko nima jasno zastavljenega poslanstva in ciljev, ki bodo v pomoč pri doseganju širših družbenih, kulturnih, izobraževalnih ali okoljskih ciljev skupnosti,” je razložil Aleksander Pahor iz liste Vsi smo Ankaran. Kot je še dodal, opozicija že od začetka opozarja na to, da ni začrtana niti začetna finančna konstrukcija novega zavoda, ne njegova dolgoročna finančna strategija. Jasna naj ne bi bila niti kadrovska struktura novega zavoda. “Trenutno deluje, da občina zavod ustanavlja na silo, brez statuta, programa in finančnega načrta in da je ena izmed njegovih pomembnih značilnosti odrezati dostop do informacij občinskim svetnikom,” je povedal Aleksander Pahor.

Skupina Vsi smo Ankaran je do ustanovitve zavoda skeptična tudi zaradi dodatnih zaposlitev, ki jih ustanovitev te ustanove prinaša in bodo dodatno obremenile občinski proračun. “Glede na našteta dejstva je ustanovitev takega zavoda za našo skupino popolnoma nesprejemljiva, saj bo masa plač močno opustošila občinski proračun, večje dodane vrednosti pa zavod za občana, ki v prvi vrsti potrebuje urejeno infrastrukturo, dostop do urejenih plaž in površin za javno rabo ne bo prinesel,” je razložil Pahor.

Včeraj je potekala ankaranska občinska seja, na kateri so obravnavali odlok o ustanovitvi novega javnega zavoda za naravo in družbo v drugem branju, ki je bil zaradi nasprotovanja opozicije naposled zavrnjen.

ANA LEŠNIK

Preverite tudi
Close
Back to top button