Zariću grozi milijonska odškodnina

Poleg kazenskega pregona Zariću grozi tudi plačilo milijonske odškodnine zaradi blokade izdaje gradbenega dovoljenja za sosesko Nova

Za trenutek je bilo videti, kot da sta tako koprska gradbena hobotnica kot Miloš Zarić prenehala z nadaljnjimi poskusi blokade stanovanjske gradnje v Kopru – vendar dejstva kažejo ravno nasprotno. Kljub zavrnitvi Zarićeve blokade tako na Upravni enoti Koper, Ministrstvu za okolje in prostor kot na Upravnem sodišču, Miloš Zarić in njegovi naročniki še vedno iščejo možnosti, kako vsaj začasno blokirati stanovanjsko gradnjo v Kopru. 

Po tem ko je Upravno sodišče v Ljubljani zavrnilo Zarićevo zahtevo, naj z začasno odredbo podjetju Elta prepreči gradnjo stanovanjske soseske Nova v Kopru, je Zarić poskusil še na Vrhovnem sodišču doseči, da se ugodi njegovi zahtevi – da se prepreči gradnjo stanovanjske soseske, ki naj bi mu (tako Zarić) povzročila nepopravljivo škodo. Tudi Vrhovno sodišče je s sklepom št. I Up 32/2024 z dne 22. februarja 2024 njegovo zahtevo zavrnilo in pri tem navedlo, da Zarić ni dokazal nastanka morebitne škode. Tako je poskus nove blokade padel v vodo.

Zarićevi poskusi blokade gradnje so bili onemogočeni tako na Upravni enoti, Ministrstvu za naravne vire in prostor, Upravnem sodišču v Ljubljani kot na Vrhovnem sodišču. 

Kot smo že poročali, je na podlagi prijave podjetja Elta na Specializiranem državnem tožilstvu sprožena preiskava zoper Miloša Zarića in ostale vpletene zaradi več kaznivih dejanj, s katerimi sta bila oškodovana tako Elta kot javni interes. Če tožilstvo dokaže, da navedbe Elte držijo, storilcem v skladu z 225. členom Kazenskega zakonika grozi do pet let zaporne kazni. 

Celotno dogajanje je te dni dobilo novo razsežnost. Miloš Zarić je v času izvajanja blokade od podjetja Luka Koper INPO d. o. o. v sto odstotni lasti Luke Koper prejel konkretno plačilo za domnevno opravljene storitve. Pri Elti so nam pojasnili, da to ne more biti naključje: »En sam odstotek dohodkov Miloša Zarića je ustvarjen z državnimi podjetji in en sam odstotek dela Miloša Zarića poteka na Obali. Verjetnost, da bi Miloš Zarić dobil delo od državnega podjetja na Obali znaša en odstotek od enega odstotka, to je ena desetina promila. Zato smo nadzorni organ Luke Koper pozvali, naj razišče ozadje tega plačila in ugotovi, kdo je urgiral za to, da se Zariću plača. Menimo, da nas naročnik plačila lahko pripelje do naročnika Zarićeve blokade.«

Novo razsežnost celotne zadeve predstavlja tudi dejstvo, da je bila februarja letos zoper Zarića vložena tudi prva odškodninska tožba za povrnitev škode. 

»Zoper Zarića smo že vložili prvo odškodninsko tožbo, pripravljamo pa tudi drugo. Razkrijemo lahko, da gre za odškodnino, višjo od milijona evrov. Zavedamo se dejstva, da si naročnik blokade prizadeva ostati skrit, tako kot pri vsakem prepovedanem ravnanju, zato nam ne preostane drugega kot to, da sprožimo vse ukrepe zoper izvajalca te blokade,« nam je zaupal Aco Kabanica, direktor Elte, in dodal: »Pričakujemo, da bomo od Zarića iztožili visok znesek odškodnine.« 

Sodeč po dokumentaciji je Zarić blokado izvajal kot pravna in ne kot fizična oseba, saj bi v nasprotnem primeru lahko ostal brez osebnega premoženja. To dodatno govori v prid temu, da je bila Zarićeva blokada načrtna in se je nanjo, kot tudi na možne posledice v obliki plačila odškodnine, dobro pripravil. Če bi se v postopek vključil kot fizična oseba in tako blokiral gradnjo, bi za tovrstno blokado odškodninsko odgovarjal s celotnim svojim premoženjem.

Že samo dejstvo, da je hobotnica angažirala Zarića, ki prihaja iz Ljubljane, kaže na to, da njihova ravnanja nimajo podpore v lokalnem okolju. To je dokaj logično upoštevajoč dejstvo, da je v Kopru vsaj zadnjih deset let javnosti dobro znano, za kaj pri vseh prizadevanjih gradbene hobotnice dejansko gre. 

U. R. 

 

Back to top button