Začetek trgatev

Pretekli vikend je bil za mnoge delovno obarvan, saj so na Primorskem ponekod pričeli s trgatvijo grozdja. Obiskali smo Kmetijo Jogan, kjer nam je Julija povedala, da jih obdajajo mešani občutki, saj jih čaka veliko dela in kljub zastavljenim načrtom, se ti radi spreminjajo zaradi vremena in razpoložljivosti trgačev.

 

Vinogradnikom je letos veliko preglavic povzročalo poletno deževje. »Vsi smo s strahom pričakovali to trgatev, ker nismo vedeli kaj se bo dogajalo in kako se bo odvijalo. Vendar zaenkrat kaže samo na to, da se je trgatev premaknila na teden kasneje ali mogoče tudi dva tedna za nekatere.« Zaenkrat ne opažajo nobenih negativnih vplivov letošnjega vremena na kvaliteto nabranega grozdja.

Na Kmetiji Jogan pridelujejo refošk, shiraz, merlot, malvazijo in rumeni muškat. Precej imajo tudi manjših sort, s katerimi radi eksperimentirajo. »Imamo eno staro sorto, ki jo imamo samo mi, ki prihaja iz vasi Pedrovo nad Vipavsko dolino, kjer je bil moj oče rojen. To je sorta Lipovščica, s katero se v zadnjih dveh letih pridelujemo penine.«

 Več o trgatvi na kmetiji Jogan si lahko ogledate na Megafon TV v oddaji Pregled tedna ob 18. uri ali v posnetku na našem You Tube kanalu.

Source
Aida Čehić
Back to top button