Lokalno

Za tatvine koles višjega cenovnega razreda ovadili Ljubljančana

Radovljiški policisti so zaradi tatvin koles višjega cenovnega razreda in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami kazensko ovadili dva Ljubljančana. Gre za zaključeno kriminalistično preiskavo tatvin sedmih koles na območju gorenjske, primorske in goriške regije sredi lanskega leta v vrednosti okoli 22.000 evrov.

 

Kot so danes sporočili s Policijske uprava Kranj, je v enem primeru osumljenec okoli 2600 evrov vredno električno kolo s poškodovanjem ključavnice odtujil z nosilca za kolesa na vozilu. Drugo, okoli 2000 evrov vredno kolo, je odtujil iz zaklenjene prikolice s ponjavo. Tretje, okoli 4500 evrov vredno kolo, priklenjeno s ključavnico, pa je odtujil pred gostinskim lokalom.

Še štiri kolesa, vredna okoli 13.000 evrov, pa je isti Ljubljančan skupaj s “kolegom” ukradel v kampih.

Ukradena kolesa sta takoj preprodala naprej. Dve kolesi so policisti zasegli “novim lastnikom”, ki ju je prvi osumljenec s kupoprodajno pogodbo prodal naprej. V obeh primerih se je kupcem izgovoril, da je originalna dokazila o kolesih izgubil in da za resničnost podatkov jamči s pisno pogodbo. Kolesa je prodajal bistveno pod ceno, 4500 evrov vredno kolo je prodal za 900 evrov, 2500 evrov vredno kolo pa za 450 evrov.

V preiskavi so kriminalisti pri prvem osumljencu zasegli še več kot kilogram prepovedane droge konoplja, pri drugem pa manjšo količino anaboličnih steroidov.

Policisti priporočajo, da se dražjih koles, sploh pa ne električnih, na javnih krajih ne pušča brez nadzora in ustreznega varovanja. Kolesa je treba ustrezno pospraviti tudi doma in v kampih, na javnih krajih pa zaklepati s kakovostnimi ključavnicami, čeprav tudi močna ključavnica ni vedno “recept”, da bo kolo ostalo na svojem mestu, so poudarili.

Pri kupovanju koles od neznancev naj kupci zahtevajo potrdilo o izvoru kolesa ali račun in sklenejo pogodbo, na katerem naj bodo vsi podatki prodajalca. Zelo nizka cena kolesa naj bo alarm za kupca, da morda ni vse tako, kot mora biti, čeprav se cene koles na črnem trgu vedno ne spreminjajo toliko, da bi kupec lahko posumil, da gre za ukradeno kolo, sploh če je že menjalo vsaj enega lastnika, so opozorili na policiji.

Lastniki naj si zapišejo podatke o kolesu in ga fotografirajo; če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati. Pri opisu si lahko pomagajo z obrazcem Podatki o lastniku in kolesu, še svetujejo na upravi.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button