AktualnoSlovenijaLokalnoGospodarstvo

Za poplačilo Stavbenikovih delavcev ključna prodaja zemljišča v Izoli

Za poplačilo delavcev gradbenega podjetja Stavbenik v stečaju bo ključnega pomena uspešnost prodaje zemljišča v Izoli, kjer ima Stavbenik hipoteko. Stavbenikovi delavci so se obrnili tudi na izolsko občino, da bi bodisi spremenili namembnost zemljišča bodisi odkupili Stavbenikov delež na parceli, o čemer pa se na občini še niso izjasnili.

Stečaj Stavbenika je sicer v zaključni fazi, doslej pa so bili delavci poplačani v 57-odstotnem deležu oziroma v višini 761.117 evrov, je za STA pojasnil stečajni upravitelj Valter Stepan.

Veliko vlogo pri celotnem poplačilu delavcev pa bo odigral postopek prodaje zemljišča TPC Livade v Izoli v izmeri dobrih 17.000 kvadratnih metrov, na katerem ima Stavbenik vpisano hipoteko. Kot je navedel Stepan, je po neuspešni decembrski dražbi zdaj v pripravi skupna dražba, ki jo pripravlja Primorje v stečaju. Zemljišče namreč skupaj z zemljiščem Primorja tvori zaključen kompleks. Po Stepanovih besedah nova izklicna cena sicer še ni določena.

Kot je pred dnevi poročal Radio Slovenija, so se Stavbenikovi delavci obrnili tudi na izolsko občino. Tam so za STA navedli, da so delavci predstavili dva predloga. Po prvem bi spremenili namembnost zemljišča – to je po prostorskih aktih namenjeno površinam za turizem – in s tem zagotovili možnost stanovanjske gradnje. Drugi predlog pa se je nanašal na to, da bi občina odkupila delež po taki vrednosti, da bi bili nekdanji delavci v celoti poplačani.

Na občini so ob tem ocenili, da je še preuranjeno, da bi se opredelili do omenjenih predlogov, saj “gre za kompleksno zadevo, ki zahteva temeljito preučitev že nekaj let trajajoče problematike”. Okrožno sodišče v Kopru je postopek stečaja Stavbenika uvedlo novembra 2012.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button