Vzporedne volitve

V Italiji so vzporedno z volitvami v Evropski parlament potekale tudi občinske volitve

Za slovensko manjšino v Italiji so bile občinske volitve v Furlaniji-Julijski krajini posebnega pomena. V krajini, kjer biva močna slovenska narodna skupnost, so na letošnjih volitvah v 114 občinah volivci izbirali med 220 županskimi kandidati in kandidatkami, med katerimi se je za položaj potegovalo 60 žensk. Že pred volitvami so bila izražena pričakovanja, da bodo večino občin, kjer so že sedaj na oblasti slovenski župani, še naprej vodili Slovenci. Volilni rezultati so pričakovanja potrdili.

Na Tržaškem so bile sicer za slovensko manjšino najpomembnejše volitve v občinah Dolina, Zgonik in Repentabor. V Repentabru so ponovno izvolili dosedanjo županjo in kandidatko Napredne liste Tanjo Kosmina. Zmagala je z 51,3-odstotno podporo in tako premagala izzivalko Martino Škrabar, ki sta jo podpirali lista Skupaj za Repentabor ter Zavezništvo zelenih in levice. V Zgoniku je svoj tretji mandat ubranila županja Monica Hrovatin, ki je zmagala s 64,4-odstotno podporo. Njen izzivalec, nekdanji župan Zgonika Mirko Sardoč, je prejel 25,2-odstotno podporo. V Dolini je zmagal kandidat Pakta za Dolino, Komunistične prenove, Demokratske stranke in Slovenske skupnosti Aleksander Coretti. Prejel je 64,3 odstotkov vseh glasov. 

Tudi na Goriškem so zmagali slovenski kandidati. V Doberdobu je s 57,7-odstotno podporo oblast prevzel Peter Ferfoglia, ki je bil skupni kandidat Slovenske skupnosti in liste Zaživimo občino. Občino Sovodnje bo še naprej vodil dosedanji župan Luca Pisk, ki je prejel 64,29-odstotno podporo, v občini Števerjan pa je župan postal kandidat Slovenske skupnosti Marjan Drufovka z zbranimi 65,6 odstotki glasov.  

Na Videmskem, kjer veljajo določila zaščitnega zakona za Slovence v Italiji, so na županskih volitvah glasovali v Špetru, Bardu, Ahtnu, Podbonescu, Grmeku, Podutani, Reziji, Srednjem ter Naborjetu – Ovčji vasi. Na tem območju se je situacija odvila rahlo drugače, saj na seznamih niso prevladovali slovenski kandidati. Edini kandidat slovenskih korenin je bil dosedanji župan Naborjeta Boris Preschern, ki je bil v občini edini kandidat in zato tudi potrjen. Edina ovira na poti do izvolitve bi bila nizka volilna udeležba, to je, če bi glasovalo manj kot štirideset odstotkov volilnih upravičencev. V Špetru je dosedanjega župana Mariana Zufferlija nasledil Cesare Pinatto z 59,74-odstotno podporo. V Podutanu je bil ponovno izvoljen dosedanji župan Antonio Comugnaro, ki je prejel skoraj plebiscitarno podporo, to je 80,8 odstotka vseh glasov. V Srednjem je bil izvoljen Mauro Veneto, v Reziji so volivci podelili ponoven mandat dosedanji županji. Tako bo Rezijski komun še naprej vodila županja Anna Micelli. Podbonesec pa bo še naprej vodil dosedanji župan Camillo Melissa.

Na županskih volitvah desnica poražena

V vseh občinah na Tržaškem in Goriškem (Videmske pokrajine sem ne štejemo, ker je situacija bolj kompleksna, saj je tam slovenska manjšina manj številna, poleg tega pa se tu nahaja tudi nemško govoreča manjšina) so torej močno prevladali slovenski župani. 

Opaziti je tudi, da so italijanski kandidati, ki so povečini kandidati desne provenience, močno izgubili. V večini primerov so komaj prebili prag desetih odstotkov glasov, kar bi lahko razumeli kot signal italijanski državni politiki.  

Na evropskih volitvah zmaga desnice

Manj presenetljivi so bili rezultati italijanskih volitev poslancev v Evropski parlament. Zmagovalka volitev je postala stranka italijanske premierke Giorgie Meloni Bratje Italije, ki je prejela 28,76 odstotka glasov. Drugouvrščena s 24,11-odstotno podporo je bila Demokratska stranka pod vodstvom Elly Schlein, tretja Gibanje petih zvezd z nekaj manj kot desetodstotno podporo. Sledile so jim stranke Liga in Naprej, Italija ter naveza Zelenih in Levice z nekaj manj kot sedemodstotno podporo. 

Nizka volilna udeležba

Volitve v Italiji je zaznamovala tudi nizka volilna udeležba. Glasovalo naj bi nekaj manj kot polovica vseh volilnih upravičencev, kar je štiri odstotke manj kot leta 2019. Višja je bila udeležba v 114 občinah Furlanije-Julijske krajine, ki je krepko presegla mejo petdesetih odstotkov. 

Zapišimo za konec še anekdoto iz letošnjih županskih volitev, ki se sicer ne tiče slovenske manjšine, pa vendar. Županski kandidat Igor De Santis, ki se je letos v Ingrii potegoval za svoj že četrti mandat, je poleg županskih konkurentov Renata Poletta in Stefana Venuta dobil precej nepričakovanega nasprotnika – lastno mater. Ta se je pridružila ekipi njegovega protikandidata Polettija. De Santis je dejal, da je sicer mater prosil, da se mu pridruži, »a ko je videla, da so na Polletovem seznamu večinoma ženske, se je odločila, da bo držala z njimi«.

Ingria je sicer ena najmanjših vasi v Italiji. Skupno ima 72 volivcev, od česar jih 26 glasuje iz tujine. Za mesto župana in občinskih svetnikov se je tako potegovalo kar dve tretjini tega okraja.

Jan Bednarik

Back to top button