LokalnoGospodarstvo

Vlada za turistično brv v Celju odobrila do 1,5 milijona evrov

Vlada je v veljavni načrt razvojnih programov 2022-2025 uvrstila projekt Turistična brv v celjski občini. Občini je odobrila sofinanciranje upravičenih stroškov v višini največ 1,5 milijona evrov, medtem ko je celoten projekt vreden 4,6 milijona evrov. Celjska občina bo brv postavila med Grajskim in Miklavškim hribom.

 

 

Kot so po sredini dopisni seji sporočili z gospodarskega ministrstva, je glavni cilj projekta izgradnja javne turistične infrastrukture, ki pomembno prispeva k prepoznavnosti območja in ponuja turistom posebno in edinstveno doživetje. Nova javna in skupna turistična infrastruktura bo v podporo naravnim znamenitostim v turističnih destinacijah in bo dvignila kakovost in konkurenčnost destinacije ter dodano vrednost v turizmu.

Na celjski občini, ki je projekt prijavila na razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah, so si sicer nadejali pridobitve do dveh milijonov evrov državnih sredstev. Aprila so za STA napovedali, da bodo s ciljem pridobiti sofinancerska sredstva za izvedbo s projektom kandidirali še na drugih javnih razpisih, če bo to mogoče. Brez teh sredstev se izvedbe ne bodo lotili, so takrat še navedli na občini.

Za most, ki v Celju zbuja tako nasprotovanja kot odobravanja, je občina sicer že uredila vsa lastniška razmerja.

Kot so še pojasnili na občini, bo viseči most v Celju s 505 metri eden najdaljših mostov tibetanskega stila na svetu, doživljajsko in vsebinsko pa bo povezal mestno jedro s Starim gradom. Načrtujejo tudi ureditev t.i. doživljajske poti, ki bo obiskovalce vodila mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru čez Splavarski most do mestnega parka in od tam do Heraklejevega svetišča in čez viseči most na Stari grad.

Most bo v celoti jeklen, sestavljen pa bo iz kablov, vrvi, vešalk in pohodne površine, ki bo zasnovana kot jeklena rešetka. Sidran bo v pobočje hriba na obeh straneh reke Savinje. Arhitekturno zasnovo za idejni projekt je izdelal celjski projektant Korpnik produkcija, konstrukcijsko zasnovo pa mariborski Pointing.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button