LokalnoGospodarstvo

Velenjska občina išče arhitekturne rešitve za gradnjo stanovanj za starejše

Velenjska občina z javnim povabilom išče arhitekturne rešitve za gradnjo novega objekta na Žarovi ulici, ki bo namenjen stanovanjem za starejše občane. Obstoječi objekt, ki je bil zgrajen leta 1920, je v slabem stanju, zato je predviden za rušenje. Občina se je s projektom prijavila tudi na razpis stanovanjskega sklada za soinvestitorstvo.

Kot so sporočili z velenjske občine, je rok za oddajo konceptnih predlogov 21. april, rok za oddajo ponudb pa 5. maj.

Za gradnjo novega objekta, ki bo prilagojen bivanju starejših, so se odločili, ker bi bili stroški obnove starega objekta višji. Trenutno je v obstoječem objektu šest stanovanj, od katerih so tri zasedena in tri prazna. Najemnikom bodo pred porušitvijo zagotovili primerna nadomestna stanovanja.

V novem objektu predvidevajo osem do 10 stanovanjskih enot s kletjo, namenjenih bivanju ene oz. dveh oseb. Enote bodo prilagojene tudi invalidom in jih bodo oddali v neprofitni najem. Iščejo pa projekt, ki bo dolgoročno vzdržen, tako z vidika stroškov gradnje in uporabe kot stroškov vzdrževanja, in ki bo omogočal kakovostno bivanje in izvajanje aktivnosti, prilagojenih starejšim osebam. Na občini tudi pričakujejo, da bo nov objekt racionalen, da bo zagotavljal čim več uporabnih površin in da bo arhitektura stanovalcem in okolju prijazna.

Občina se bo s projektom prijavila na razpis Stanovanjskega sklada Republike Slovenije za soinvestitorstvo in posojilo, zato je pri načrtovanju nujno potrebno upoštevati vse pogoje glede standardov in postavljenih pravil za projektiranje in gradnjo oskrbovanih stanovanj.

“Želimo si, da se k idejni zasnovi pristopi celovito, s pogledom na celotno zemljišče in ne samo na objekt,” so še navedli na velenjski občini. Poleg vseh arhitekturnih rešitev je namreč treba izdelati tudi rešitve zunanjih ureditev, dostopov do objekta, ureditev parkirišč in ureditev zunanjosti kot prostora, namenjenega druženju in prilagojenega invalidom in starejšim.

Source
STA
Back to top button