AktualnoLokalno

Večina Koprčanov na referendumu za uveljavitev prostorskih aktov za Urbano središče Barka

Na naknadnem referendumu v Mestni občini Koper je po veliki večini preštetih glasov 59,23 odstotka volivcev glasovalo za uveljavitev odloka o veljavnosti prostorskih aktov na delu območja Urbano središče Barka, proti jih je bilo 40,77 odstotka. Referenduma se je udeležilo dobrih 9600 volilnih upravičencev oz. 22,57 odstotka.

 

S tem je bil dosežen tudi potreben kvorum za veljavnost referenduma.

Uveljavitev občinskega odloka bo omogočila začetek postopkov, s katerimi bi na degradiranem območju zrasla stanovanjska soseska s parkom.

Mestna občina Koper ni sodelovala v referendumski kampanji, je pa župan Aleš Bržan pred časom spomnil, da je občina pred začetkom gradnje na tem območju sklenila sporazum, po katerem mora investitor ob gradnji zagotoviti najmanj 40 odstotkov zelenih površin ter urediti peš pot med mestnim jedrom in Škocjanskim zatokom.

V Civilni iniciativi Parka ne damo, v kateri je vidno vlogo odigral prav bivši župan Popovič, pa so opozarjali, da bi uveljavitev škodljivega odloka Koprčanom za vedno odvzela bodoči Centralni park. Na omenjenem območju želijo urediti nov centralni park.

Na območju t.i. Toncityja je poslovnež Milan Mandarić pred leti načrtoval gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta. Tedanji župan Boris Popovič je zasebna zemljišča najprej namenil gradnji stanovanj, čez nekaj let pa je občina zaradi poslabšanja odnosov z Mandarićem preprečila gradnjo s sprejetjem prostorskega načrta, po katerem bo tam centralni mestni park.

Mestni svet je lani sprejel odlok, s katerim je prostorski načrt za centralni park razveljavil. Občina je ob tem sklenila tudi dogovor z vsemi tremi lastniki parcel na tem območju, po katerem bi se izognila tožbam investitorja zaradi onemogočanja gradnje, hkrati pa bi dobila novo stanovanjsko sosesko. Popovič je nato začel zbirati podpise za referendum o razveljavitvi tega odloka.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button