Lokalno

V Velenju preizkušajo novo prometno ureditev Rudarske ceste

Inštitut za politike prostora je skupaj z velenjsko občino in drugimi lokalnimi organizacijami za dva tedna spremenil Rudarsko cesto v sodobno mestno ulico. Cesta, ki je sicer zelo prometno obremenjena, je postala začasno bolj varna za pešce in kolesarje. Na njej se ljudje srečujejo, lahko se usedejo in poklepetajo.

 

 

Kot so danes sporočili z omenjenega inštituta, gre za uvedbo ukrepa odprta ulica, namen katerega je preizkus drugačne prometne ureditve, na podlagi katere bo utemeljena projektna naloga prenove Rudarske ceste. To velenjska občina načrtuje v prihodnjih letih.

V Velenju se je dvotedenski preizkus ureditve Rudarske ceste začel 4. maja. Ukinili so približno 50 parkirišč, ki jih sicer zasedajo obiskovalci upravne enote, banke in drugih javnih storitev, kavarne in hotela ter stanovalci blokov ob cesti. V tem času imajo možnost brezplačno parkirati v bližnji garažni hiši, v kateri je vedno veliko prostih parkirnih mest.

Namesto parkirišč je zdaj promenada – razširjeno območje za pešce in urbano opremo ter točka Poljubi in odpelji za starše, ki pripeljejo otroke v bližnje šole. Vzpostavljena je začasna postaja mestnega avtobusa Lokalc in parkirišča za osebe z različnimi oviranostmi. Prvič v Velenju je na cestišču uveden skupni prometni prostor, ki omogoča souporabo površine motoriziranim vozilom, pešcem in kolesarjem. V naslednjem tednu sledi zapora za tranzitni promet.

Po skoraj enem tednu začasne prometne ureditve so se na drugačen pristop k načrtovanju prometa Velenjčani odzvali različno. Na družbenih medijih se je pojavilo veliko kritičnih mnenj, medtem je na terenu slika odzivov precej bolj pisana. Ljudje se strinjajo, da mora Rudarska cesta v prihodnosti biti bolj zelena in prijaznejša pešcem in kolesarjem, manj hrupna in manj obremenjena s tranzitnim prometom.

Odprto ulico spremljajo številne analize in merjenje učinkov, kot so štetje prometa v ožjem in širšem prostoru Rudarske ceste, analiza parkiranja, delavnice s posameznimi ciljnimi skupinami, anketiranje prilagojeno različnim uporabnikom ceste in vsakodnevno sprejemanje mnenj na stojnici. Organiziran je program, katerega namen je, da privabi ljudi v mesto, da preizkusijo začasno prometno ureditev in jo ocenijo.

Vse to bo podlaga za nadaljnje načrte prenove Rudarske ceste, za katero si občina prizadeva, da bo boljša, prijetnejša in prijaznejša vsem udeležencem v prometu, stanovalcem in obiskovalcem, so zapisali v inštitutu.

Inovativen ukrep odprta ulica odpira prostor ljudem – pešcem in kolesarjem in hkrati omejuje avtomobilski promet. V tujini so odprte ulice ustaljena praksa, v Sloveniji so jih doslej uvajali v občinah Škofja Loka, Postojna in Nova Gorica. Začasne prometne ureditve pred večjo prenovo omogočajo, da jo uporabniki lahko preizkusijo in si jo lažje predstavljajo, da se izmerijo vplivi predlagane ureditve na širši prostor in da so zaradi teh izkušenj načrti nove ureditve še boljši, so dodali.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button