Lokalno

V Trbovljah bodo nocoj osvetlili rudarja Prometeja

V Trbovljah bodo nocoj osvetlili rudarja Prometeja, ki je na svoje mesto, pod Ostrim vrhom, prišel v začetku decembra lani. Svetlobni spektakel bo viden iz celotnega mesta. Prometej bo večno spominjal sedanje in bodoče generacije, kako pomembno je bilo premogovništvo za nastanek in uspešen razvoj rudarstva v Zasavju.

Kot so danes sporočili iz društva Trbovlje novomedijsko mesto, je bila pred letom dni dana pobuda, da se v spomin in zahvalo vsem rudarskim rodovom postavi spomenik, ki bo trajno obeležil več kot 250-letno rudarjenje v teh krajih. Celotna zgodovina Zasavja, njen gospodarski in družbeni razvoj, je vsestransko povezana s premogovništvom, so navedli.

Avtor kipa je akademski kipar, rojen Trboveljčan Zoran Poznič, ki tudi na ta način nadaljuje s tradicijo zasavskih likovnih umetnikov, Stojana Batiča, Janeza Kneza in drugih, pri ustvarjanju umetniških del z rudarsko tematiko.

Za izgradnjo spomenika rudar Prometej omenjeno društvo ni našlo finančnega investitorja. Odločili so se za gradnjo na podlagi donatorstva in prostovoljnega dela. Skulptura je sicer stala 45.000 evrov.

Gre za osem metrov visoko skulpturo, narejeno iz jamskega železa oz. tistega, ki so ga uporabljali v zasavskih rovih. Osvetljena je od znotraj, naglavna luč rudarskega Prometeja pa bo svetila čez dolino na rudniški jašek na Gvidi, kjer bo osvetlila rudarski grb na tamkajšnjem stolpu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button