AktualnoSlovenijaLokalnoGospodarstvo

V slovenski Istri previdno v odpiranje turističnih kapacitet

Hotelirji v slovenski Istri se pripravljajo na ponovno odprtje turističnih kapacitet, vendar v to glede na številne omejitve stopajo previdno. Tako bo denimo Sava Turizem s ponedeljkom odprla le manjša objekta v Izoli. Bolj prilagodljivi so manjši, družinski hoteli. V portoroškemu hotelu Tomi so tako že nabavili tudi hitre teste za goste.

Skladno z vladnim odlokom bo v rumenih regijah, med katerimi je tudi obalno-kraška, s ponedeljkom dovoljeno tudi ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob, a le pod pogojem testiranja potrošnikov ali dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju.

Kot je za STA povedal Mate Matjaž, prvi mož portoroškega družinskega hotela Tomi, je šlo za odločitev na vrat na nos, tako da zdaj potekajo še zadnje priprave pred odprtjem. “V četrtek in petek so neprestano klicali,” je Matjaž opisal visoko zanimanje za nastanitve, za katere je največ zanimanja prav za prihajajoče prvomajske praznike.

Odločitev vlade Matjaž pozdravlja, saj meni, da je bolje, da gredo slovenski gostje za prvi maj raje na destinacije v Sloveniji kot pa v tujino, vendar je hkrati izrazil upanje, da ne bodo odprti samo za en teden. Kot družinski hotel se sicer lažje prilagodijo na odprtje v omejenem obsegu, saj so tudi stroški odprtja in obratovanja manjši, medtem ko je po njegovem za velike hotelirje vprašanje, ali je smiselno odpirati, sploh dokler se ne sprosti prihod tujih gostov.

Je pa Matjaž opozoril še na “godrnjanje” gostov zaradi obveznosti negativnih hitrih testov. Tudi sami so naročili nekaj testov, za katere upajo, da jih bodo lahko uporabili v izrednih primerih, ko bi morali npr. sprejeti gosta, ki obiska ni načrtoval.

Tudi v Savi Turizem pozdravljajo odpiranje turističnih kapacitet. Skladno z vladnim odlokom so se sicer odločili, da bodo gostom v času prvomajskih praznikov ponudili nastanitvene kapacitete v objektih, ki so že do sedaj obratovali za goste in jih je vladni odlok obravnaval kot izjeme (športne priprave, poslovni turizem, zdraviliško zdravljenje). Tako bodo v teh objektih ponudili dodatno nastanitev v 30 sobah še za turistične goste, so pojasnili za STA.

“Za odpiranje nastanitvenih kapacitet smo se odločili tam, kjer je nastanitvene kapacitete možno pripraviti na obratovanje v tako kratkem času, saj smo informacijo o možnem odprtju dobili tik pred zdajci. V ostalih objektih poslovanje pod tako strogimi omejitvami ne bi bilo rentabilno, hkrati pa je večje objekte nemogoče ustrezno pripraviti na obratovanje v tako kratkem času, zato jih bomo odpirali kasneje,” so navedli.

Od objektov ob slovenski obali ostajajo tako zaprti trije hoteli v Portorožu in Salinera resort v Strunjanu, s ponedeljkom pa odpirajo manjša objekta v Izoli, in sicer družinski Hotel Haliaetum in Hotel Mirta v sklopu San Simon resorta.

V naravnem zdravilišču Talaso Strunjan, kjer so zadnjih šest mesecev sprejemali le goste oz. paciente, ki so bili k njim napoteni na zdravljenje, pa bodo s ponedeljkom v nastanitvenih objektih sprejemali tudi turistične goste. Tem bom na voljo tudi njihova velneška ponudba, so za STA navedli v Termah Krka.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button