Lokalno

V slovenski Istri na voljo številna pasja igrišča

Piranska občina je v začetku tedna v Luciji postavila novo pasje igrišče. Nova pridobitev pa ni prva tovrstna na območju slovenske Istre, saj imajo lastniki štirinožnih ljubljenčkov na voljo številne druge urejene površine za brezskrbno sprehajanje. Marsikje na teh površinah je za živali dodatno poskrbljeno tudi s pitniki.

 

 

Zadnja pridobitev za ljubitelje psov ob slovenski obali je pasje igrišče, ki ga je Občina Piran uredila ob vhodu v obrtno cono Lucija, v neposredni bližini trgovine Agraria. Igrišče, ki je postavljeno na prej degradiranem in zaraščenem območju, obsega 500 kvadratnih metrov, je ograjeno z žičnato ograjo in opremljeno z dvema pasjima igraloma ter dvema lesenima klopema. Celotna investicija v pasje igrišče je dosegla 5700 evrov, so sporočili z občine. Kot so poudarili, gre za veliko pridobitev predvsem za prebivalce Lucije, ki so pred tem zaradi preureditve bivšega pasjega igrišča v parkirišče izgubili prostor za druženje in vzgojo svojih pasjih ljubljenčkov.

Vključno z novim pasjim igriščem na območju celotne občine sicer premorejo tri tovrstne površine, so za STA pojasnili na piranski občini. Za izgradnjo dodatnih pasjih igrišč pa se bodo odločili, če se bo izkazala potreba.

Na Občini Izola so že maja lani predali v uporabo dobrih 9000 evrov vreden pasji park v Livadah. Že pred tem so uredili pasja parka na Cankarjevem drevoredu in nad Parencano. Poleg tega imajo v občini tudi pasjo plažo v bližini nekdanje ladjedelnice, svoj kotiček pa so psi dobili tudi na območju nekdanje obalne ceste, kjer je postavljen pitnik z vodo za pse.

Mestna občina Koper je v letu 2011 v središču mesta, točneje v parku nasproti banke, uredila in ustrezno opremila ličen park za pse, v katerem je poleg pasjega stranišča vedno na voljo tudi sveža voda, v letu 2014 pa je na pobudo t. i. Semedelske bande ob semedelskem mandraču uredila še večje pasje sprehajališče. Prostor je ograjen, opremljen s klopmi za počitek sprehajalcev in pitnikom za vodo za njihove štirinožce. Do njega je mogoče dostopati z avtomobilom, saj je v neposredni bližini urejeno veliko parkirišče, zaradi bližine mestnega jedra pa je tja mogoče priti tudi peš. Obe pridobitvi so že ob odprtju zelo dobro sprejeli tako domačini kot obiskovalci, so na mestni občini navedli za STA.

Poleg tega so v okviru ureditve novega mestnega parka ob Semedelski promenadi v letu 2018 štirinožnim prijateljem namenili ograjeno zelenico za sprehajanje s pitniki za vodo. Leto kasneje je Koper dobil tudi pasjo plažo, namenjeno izključno psom in njihovim lastnikom. Površina je ločena od drugih kopalnih površin in je opremljena z vso potrebno infrastrukturo. Poleg urejenega dostopa v vodo, prilagojenega manjšim psom, je plaža opremljena še s pitniki, ki lahko služijo tudi kot prha, postavljen je koš za pasje iztrebke in klop, na kateri se lahko lastniki psov spočijejo. Površina je ograjena, do nje je mogoče dostopati skozi dva vhoda, so dodali.

Na območju Ankarana ni urejenih pasjih igrišč, je pa zato v sklopu Resorta Adria Ankaran na voljo manjši pasji poligon, do katerega je zaenkrat prost dostop, so za STA povedali na tamkajšnji občini.

Kot so dodali, je sicer na območju Ankarana na voljo veliko sprehajalnih poti v naravi, kjer lahko vsak najde najbolj ustrezno pot za rekreacijo svojega ljubljenčka. Pri tem opozarjajo, da je na območju Krajinskega parka Debeli rtič predvideno, da so psi zaradi varstva narave in živalskih vrst na povodcih, na kar opozarjajo tudi informativne table.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button