Lokalno

V Postojni se je preventivne mamografije udeležilo največ žensk doslej

Konec lanskega leta se je v Postojni zaključilo slikanje v programu Dora za ženske med 50. in 69. letom. Med marcem in novembrom lani so na preventivno mamografijo povabili skupno 5152 žensk. Slikanja se je udeležilo 71 odstotkov povabljenih, kar je največ doslej, so sporočili z Onkološkega inštituta Ljubljana.

Udeležba je lani presegla 70 odstotkov, kar je eden ključnih pogojev za doseganje dolgoročnega cilja programa Dora. To je za tretjino manj smrti žensk zaradi raka dojk. Poleg tega je ključni namen programa Dora odkrivanje majhnih, netipnih rakov, ko je verjetnost ozdravitve bistveno večja.

“Od začetka izvajanja programa Dora v Postojni leta 2016 se je odziv žensk, ki pridejo na mamografijo, povečal s 54 na 71 odstotkov. Veseli nas, da so ženske s postojnskega, pivškega, ilirskobistriškega in cerkniškega območja prepoznale program Dora kot kakovosten in da se ga redno udeležujejo tudi v času epidemije covida-19,” je povedala vodja programa Dora Kristijana Hertl. Dodala je, da je pomembno, da ženske ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka. “Če je rak dojk odkrit na začetni stopnji, je zdravljenje lahko zelo uspešno,” je izpostavila.

V Postojni so zaključili tretji krog slikanja v programu Dora za ženske iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica. Med njimi so pri 119 odkrili sumljive spremembe, te so nato povabili na dodatno obravnavo na Onkološki inštitut Ljubljana. Pri 20 ženskah so odkrili raka dojk, a podatek ni dokončen saj so nekatere ženske še v obravnavi, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Slikanje je potekalo v mobilni enoti ob bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo v Postojni.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button