V Novi Gorici pričakujejo več kot 120 šahistov in šahistk

V četrtek se v Novi Gorici začenja letošnji mednarodni šahovski turnir Hit Open 2023. Šahovski klub Nova Gorica, ki turnir organizira v sodelovanju z družbo Hit, ga pripravlja že 27., na njem pa pričakujejo več kot 120 šahistov in šahistk iz 12 držav, je na današnji novinarski konferenci povedal direktor turnirja Matjaž Lovišček.

 

Turnir, ki je uvrščen v koledar Mednarodne šahovske zveze Fide, bo potekal vse do četrtka, 23. marca. Za tiste, ki si ga ne bodo mogli ogledati v živo, bo ogled partij omogočen tudi preko spleta.

V Novi Gorici bo nastopilo deset velemojstrov, med njimi je najvišje rangiran Leon Luke Mendonca iz Indije, ki ima pri 17 letih rating 2558. Najboljši slovenski šahist je Aleksander Beljavski, ki je tretji po ratingu na A turnirju. Med mladimi je na desetem mestu najboljši Vid Dobrovoljc, ki se bori za naziv mednarodnega mojstra.

Na B turnirju je prvopostavljeni italijanski šahist Marco Fonda. Na tem turnirju bo nastopilo tudi kar nekaj zelo mladih šahistov, ki bodo letos dopolnili 10 let, najstarejši igralec na turnirju Hit Open 2023 pa bo Mirko Čokan (letnik 1947) iz Šahovskega društva Domžale.

Turnirja se bo tudi letos udeležilo veliko šahistov iz sosednje Italije. Zaenkrat jih je na A turnir prijavljenih 23, najvišje med njimi je postavljen velemojster Sabino Brunello.

Novogoriški turnir ostaja največji v Sloveniji, “kar pa je najboljše, je to, da ima neprekinjeno tradicijo. Spomnim se, da sem pred več kot 20 leti, takrat kot mladinec, igral na odprtih turnirjih na Bledu, v Ljubljani in drugje,” je dejal predsednik Šahovskega kluba Nova Gorica in direktor turnirja Hit Open 2023 Matjaž Lovišček.

“Mednarodni šahovski turnir Hit Open 2023 je eden redkih preživelih odprtih večdnevnih tradicionalnih šahovskih festivalov v Sloveniji. Tovrstni turnirji so zelo pomembni, predvsem pri razvoju mladih šahistov, saj jim omogočajo pridobivanje šahovskih izkušenj v klasičnem šahu, osvajanje šahovskih norm in naslovov ter mednarodno konkurenčnost,” je na novinarski konferenci izpostavila podpredsednica upravnega odbora Šahovske zveze Slovenije Darja Kapš.

Nova Gorica je prizorišče številnih odmevnih športnih dogodkov, med katere zagotovo sodi tudi mednarodni šahovski turnir, je poudaril novogoriški podžupan Marko Tribušon. “To priča o dolgi tradiciji in uspešni izvedbi, ki v Novo Gorico vedno privabi številne tekmovalce in šahovske navdušence.”

Source
STA
Back to top button