Bomba v Mariboru uspešno deaktivirana, sirene označile konec nevarnosti

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so v Mariboru uspešno deaktivirali v torek najdeno letalsko bombo. Šlo je za 250-kilogramsko bombo, ki so jo med gradbenimi deli našli delavci na Prevorškovi ulici na Teznem. Sirene so okoli 13.20 označile konec nevarnosti, s tem pa je zaključena tudi evakuacija.

 

 

Uprava za zaščito in reševanje je za današnjo akcijo opravila evakuacijo ljudi iz 300-metrskega pasu okoli lokacije bombe. Šlo je za okoli 130 ljudi, za vse, ki niso imeli druge možnosti, so pripravili prostor v avli Osnovne šole Marina Konšaka.

Kot je povedal poveljnik mariborske civilne zaščite Samo Robič, je na terenu v akciji sodelovalo okoli 150 pripadnikov različnih struktur s področja zaščite, reševanja in varnosti. Po besedah namestnika direktorja uprave za zaščito in reševanje Stanislava Lotriča je v operaciji sodelovalo osem pripadnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Bomba je imela sicer mehanska vžigalnika, tako kot tisti dve izpred dobrih dveh let, ki so ju takrat uspešno odstranili. Vodja intervencije Darko Zonič je povedal, da so že ob pregledu bombe sklepali, da sta vžigalnika v dobrem stanju, zato je vse potekalo po načrtih. Zahvalil se je tudi vsem drugim službam, ki so pomagale pri današnji akciji, pa tudi občanom, ki so spet sledili njihovim navodilom.

V desetmetrsko jamo sta se na odvijanje vžigalnikov odpravila dva pirotehnika, Jože Novak, ki je opravil odvijanje, in Aljaž Leban, ki mu je pri tem asistiral. Prvi je povedal, da je delo potekalo povsem normalno, odvijanje s specialnim orodjem pa je potekalo kakšnih pet do deset minut. Priznal je, da ima pred zbranimi novinarji večjo tremo kot jo je imel v jami, saj se s pirotehniko ukvarja že 30 let.

Leban je dodal, da je pristop, ko ugotovijo, kakšno je stanje, miren, vprašanje je le, ali bo vžigalnik pri odvijanju popustil ali ne. “Če se to ne bi zgodilo, bi bombo pač zakopali v luknjo in opravili detonacijo. Tokrat in doslej smo v Mariboru imeli pač srečo, ni rečeno, da bo zmeraj tako,” je dejal Leban, ki je v enoti že skoraj dve desetletji in je opravil že okoli 1500 intervencij, zato je prav tako že precej izkušen in nima težav s takimi akcijami.

Najdeno bombo, ki je zdaj brez vžigalnikov in kot taka ni nevarna, bodo začasno prepeljali na skladiščenje na njihov poligon pri Pivki, nato pa bodo pripravili načrt, kako jo bodo dokončno uničili. Po besedah Lebana namreč skušajo take priložnosti izkoristiti tudi za vajo, zato bodo morda poskušali izbrati tak način, ki bi ga morda nekoč dejansko morali uporabiti v središču mesta.

Za dobro opravljeno delo sta se vsem udeležencem zahvalila tudi mariborski podžupan Samo Peter Medved in direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But, prvi pa je ob tem še enkrat več spomnil na lani sprejet odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ter vse, ki se na opredeljenih nevarnejših območjih lotijo gradnje, pozval k predhodni izvedbi preiskav.

Na območju mariborske občine je bilo med januarjem 1944 in aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skoraj 16.000 kosov bomb, zato je možnost najdbe neeksplodiranih bomb razmeroma velika.

Source
STA
Back to top button