SlovenijaLokalno

V Krškem zaživel prvi posavski podjetniški inkubator

Poudarki zgodbe
  • Direktorica krškega Centra za podjetništvo in turizem Ogorevc Račičeva je ob lanskem odprtju povedala, da bodo v inkubatorju z nekaj manj kot 600 kvadratnimi metri in nekaj manj kot 30 delovnimi mesti prostor za petletno obdobje dobila novonastala podjetja, ki ne bodo starejša od dveh let.

V središču Krškega je v prenovljeni zgradbi, ki je občinska last, te dni zaživel prvi podjetniški inkubator v Posavju. Krški župan Miran Stanko in direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristina Ogorevc Račič sta namreč v ponedeljek s prvima dvema podjetnikoma podpisala petletni pogodbi o delovanju v inkubatorju.

Po podatkih krške občine gre za podjetji Maia media in Megama, ki bosta v prostorih Podjetniškega inkubatorja Krško kot prvi imeli svoje poslovne prostore.

Tako je v Posavju zaživel prvi podjetniški inkubator s celostnim programom in tudi opremljenimi poslovnimi prostori, ki jih je v ta namen zagotovila občina, so še dodali.

Naložba v krški inkubator je sicer stala nekaj manj kot 560.000 evrov. Nekaj več kot 385.000 evrov zanjo so Krčani dobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostanek je pokrila krška občina.

Direktorica krškega Centra za podjetništvo in turizem Ogorevc Račičeva je ob lanskem odprtju povedala, da bodo v inkubatorju z nekaj manj kot 600 kvadratnimi metri in nekaj manj kot 30 delovnimi mesti prostor za petletno obdobje dobila novonastala podjetja, ki ne bodo starejša od dveh let.

Najemnima bo za uporabnike prvo letno brezplačna in bodo ti poračunavali le stroške, v petih letih pa naj bi dosegla štiri petine polne tržne cene.

Uporabniki bodo sicer imeli na voljo “dokaj dinamično opremljene prostore”, osnovno opremo in arhiv. Zanje bodo pripravili razna izobraževanja in posvetovanja ter jim ponudili pomoč pri reševanju inovativnih zamisli in podjetniških dilem. Z dostopom do drugih inkubatorjev in tehnoloških parkov jim bodo omogočili tudi širjenje poslovnih mrež. V treh letih naj bi sicer zapolnili do 70 odstotkov svojih zmogljivosti.

Obrtnikov za zdaj ne bodo sprejemali, inkubator pa je namenjen predvsem mladim in začetniškim podjetniškim idejam, je še pristavila Ogorevc Račičeva.

Krški župan Miran Stanko pa je povedal, da gre za regijski projekt, katerega osnovni namen je okrepitev regijske podjetniške dinamike, rast števila novonastalih podjetij in izboljšanje območnega poslovnega okolja.

Gre sicer za stavbo nekdanjega skladišča na Cesti krških žrtev. Njene prostore je občina prenovila in jih lani še opremila. Programe in vsebinske dejavnosti podjetniškega inkubatorja je pripravil omenjeni Center za podjetništvo in turizem, ki inkubator tudi upravlja.

V novem podjetniškem inkubatorju so skupni prostori, predavalnice, posamezni delovni prostori, arhiv, čajna kuhinja in druga potrebna oprema.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button