V Kranju bodo uredili Park slovenske himne

Mestna občina Kranj je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije objavila javni natečaj za Park slovenske himne. V Kranju nameravajo namreč urediti park, ki bo posvečen Zdravljici in nekdanji dolgoletni narodni himni Naprej zastava slave. Avtorja obeh himen sta pokopana v bližnjem Prešernovem gaju.

 

 

Javni mestni park nacionalnega pomena, posvečen slovenski državni himni Zdravljica Franceta Prešerna in nekdanji dolgoletni narodni himni Naprej zastava slave Simona Jenka, namerava kranjska mestna občina urediti na trenutno degradiranem in neurejenem območju v lasti Župnije Kranj, ki pri projektu tudi aktivno sodeluje.

Kot so danes sporočili z Mestne občine Kranj, so, da bi dobili strokovno najprimernejše rešitve za omenjeni park, razpisali javni natečaj. Rok za oddajo natečajnih elaboratov se izteče 28. februarja. Izid bo znan konec marca, predvidoma aprila pa bo sledila razstava natečajnih elaboratov.

“Z vzpostavitvijo manjšega parka ob Prešernovem gaju, kjer je tudi zadnje počivališče obeh pesnikov, želimo počastiti državno Prešernovo in nacionalno Jenkovo himno ter seveda njuna avtorja. Urediti nameravamo spominsko obeležje, ki bo omogočalo vsakoletno ceremonialno počastitev državne himne na najvišjem državniškem nivoju, hkrati pa bo prostor služil tudi za redno počastitev himne Slovenske vojske,” je o načrtovanem parku povedal kranjski podžupan Janez Černe.

Z ureditvijo območja bo Kranj pridobil dodatno parkovno površino, celotna Slovenija pa edinstven prostor za prikaz zanimivega zgodovinskega razvoja slovenske himne, poudarjajo na občini. Kot pojasnjujejo, smo Slovenci Jenkovo himno imeli za svojo vse od njenega nastanka leta 1860 pa do leta 1989, ko je njeno vlogo prevzela Prešernova Zdravljica.

Ta je po strukturi drugačna od Jenkove bojne koračnice in izraža zahteve po narodni osvoboditvi, svobodi in enakosti med narodi. Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja je postala tudi himna Socialistične Republike Slovenije, pozneje pa himna samostojne države. Jenkovo koračnico je za svojo medtem vzela na novo ustanovljena Slovenska vojska.

Častni pokrovitelj parka nacionalnega pomena bo predsednik države Borut Pahor, pri projektu pa aktivno sodelujeta tudi ministrstvo za obrambo in obrambni minister Matej Tonin.

Source
STA
Back to top button