Lokalno

V Kopru vse nared za gradnjo parkirne hiše Sonce

Prihodnji teden bodo gradbeni stroji zasedli večji del parkirišča za poslovnim objektom Barka, na katerem bo kmalu zrasla nova trietažna parkirna hiša s 462 parkirnimi mesti, so sporočili iz koprske občine. Izvajalec del, družba Makro 5, bo najprej opravil testne vrtine. Zaradi del bo od ponedeljka večji del parkirišča zaprt.

 

V prvi fazi bo izbrani izvajalec del opravil geomehanske raziskave terena in pregledal obstoječo komunalno infrastrukturo, nato pa začel s temeljenjem. Z območja bodo presadili tudi nekaj več kot 30 obstoječih dreves in jih zasadili na zelenico za bazenom na Bonifiki, kjer bo v prihodnjih letih zrasel park urbanih športov.

Z gradnjo nove parkirne hiše Sonce bo Koper bogatejši za novih 462 parkirnih mest v treh etažah, od katerih jih bo 23 prilagojenih invalidom, devet pa staršem z otroki. Objekt bo globoko temeljen in zasnovan kot montažna armiranobetonska konstrukcija v obliki prostorskega skeleta. Poseben videz bo strukturi dala fasada, ki bo sestavljena iz cinkanih in prašno barvanih palic z različnimi medosnimi razmiki, so v sporočilu za javnost še navedli na koprski občini.

Uvoz in izvoz v objekt bosta urejena po dodatnem zavijalnem pasu na Ankaranski cesti, ki bo omogočal nemoten potek prometa tudi v primeru gneče pri vstopu v parkirno hišo, predvideni pa so trije uvozno-izvozni pasovi z zapornicami. Promet v garaži bo organiziran po enosmernem vozišču, s prehodi, urejenimi na sredini objekta, pa bo prehajanje med posameznimi etažami hitro in enostavno. Poleg parkirnih niš bodo v objektu uredili tudi javne sanitarije in gostinski lokal.

Gradnja bo trajala enajst mesecev, naložba bo sklenjena do konca avgusta 2022. V času del bo večji del parkirišča za Barko zaprt, zaporo bodo postavili predvidoma v ponedeljek. Na občini uporabnikom parkirišča svetujejo, da svoja vozila parkirajo na drugih bližnjih parkiriščih.

Mestna občina Koper je za naložbo, ki bo financirana s pomočjo mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, pridobila 3,074 milijona evrov nepovratnih sredstev, od katerih jih je 80 odstotkov iz evropskega sklada za regionalni razvoj, preostanek pa predstavljajo sredstva slovenske udeležbe.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button