LokalnoKultura

V Črni na Koroškem bodo posadili drevored v poklon slovenskemu čebelarstvu

Napovedujejo razvoj čebelarskega turizma

Predvidoma marca prihodnje leto bodo kot poklon pomembnim posameznikom slovenskega čebelarstva posadili 50 lipovih dreves. Drevored bo stal v krajevnem parku pri črnjanski osnovni šoli, kjer je trenutno travnik.

Občina Črna na Koroškem je bila leta 2018 prepoznana kot do čebel najbolj prijazna občina v Sloveniji. V občini imajo dve čebelarski društvi, v Žerjavu in Črni, v obeh so člani po besedah črnjanske županje Romane Lesjak zelo aktivni.

V Črni imajo tudi stalno čebelarsko zbirko, urejeno medeno pot, na območju občine pa je tudi najvišje ležeči čebelnjak v Sloveniji, ki je postavljen na Uršlji gori. V prihodnjem letu bodo po napovedih županje postavili tudi učni čebelnjak za šolarje.

Vse to v Črni vključujejo v razvijajoči se čebelarski turizem, ki ga bo po načrtih obogatil tudi lipov drevored, ki ga bodo posadili pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije. “Slovenija je čebelarsko zelo bogata država, za kar se lahko zahvalimo številnim čebelarjem, ki so s svojim delom pripomogli k razvoju čebelarstva in veliki prepoznavnosti slovenskega čebelarstva v svetu,” so ob tem navedli pri čebelarski zvezi.

Veliki možje slovenskega čebelarstva

Leta 2018 so v sodelovanju s Čebelarskim muzejem Radovljica izdali knjigo Veliki možje slovenskega čebelarstva, v kateri so predstavljeni zaslužni čebelarji. Ob tem je predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč predlagal, da se čebelarjem zahvalijo tudi z drevoredom lip.

Lokacijo za posaditev drevoreda so na zvezi izbrali s pomočjo razpisa, v okviru katerega so prejeli veliko vlog. “Vsaka od vlog je bila zelo zanimiva in svojevrstna, zato komisija ni imela lahkega dela. Zdaj, ko smo začeli realizirati projekt, pa vidimo, da je bil izbor vsekakor pravi in se veselimo nadaljnjega dela z občino Črna na Koroškem,” so navedli.
Z drevoredom lip se bodo tako poklonili vsem velikim slovenskim čebelarjem, poleg tega pa si v Čebelarski zvezi Slovenije želijo, da bi drevored nosil tudi sporočilno in izobraževalno noto o tem, kako pomembno je varovanje in ohranjanje narave, ter predstavil pomen čebel in drugih opraševalcev.

Za lipe so se odločili, ker so simbol slovenstva, avtohtono drevo ter izredno medovite. Foto: BoBo

 

Turistična zanimivost

Hkrati si želijo, da kraj, kjer bo drevored stal, pridobi prepoznavnost in da je drevored dodatna turistična zanimivost. Za posaditev lip so se odločili, ker je lipa simbol slovenstva, je avtohtono drevo in je hkrati zelo medovita. Sadike lip bo prispevala trgovinska družba Hofer, točen datum zasaditve pa še ni znan. Odvisen je od tega, kakšna bo zima in kdaj bodo razmere za saditev primerne.

Via
STA
Source
RTV MMC
Back to top button