V Celju še tretja podzemna zbiralnica odpadkov

Prebivalci celjskega mestnega jedra bodo prihodnji teden dobili že tretjo podzemno zbiralnico odpadkov. Družba Simbio jo bo postavila na Gregorčičevi ulici, na Vojkovi ulici na Otoku pa bodo postavil nove, velike nadzemne zabojnike ter odstranili obstoječe klasične zabojnike, so sporočili iz podjetja Simbio.

Potem ko je bila konec leta 2018 urejena prva podzemna zbiralnica odpadkov na Muzejskem trgu in nato lani še na Gubčevi ulici, bo v torek zaživela že tretja, tokrat na Gregorčičevi ulici ob prizidku celjskega zdravstvenega doma. Gre za sklop petih zabojnikov, v katere bodo okoliški stanovalci lahko odlagali plastično in kovinsko embalažo, biološke odpadke, mešane odpadke, papir in karton ter steklo. Investitorica podzemne zbiralnice je celjska občina.

Pomanjkanje prostora pesti tudi stanovalce celjske soseske Otok. Tu je družba Simbio že lani postavila več zabojnikov sive barve, ki se od obstoječih klasičnih zabojnikov razlikujejo po tem, da so večjih volumnov in zato zasedajo manj prostora, poleg tega pa so odprtine primerne za odlaganje odpadkov iz gospodinjstev. Prednost teh t. i. nadzemnic pred podzemnicami je v tem, da se jih da hitro postaviti in po potrebi premestiti, stroški postavitve pa so tudi nižji. Na Otoku so take nadzemnice že na Čopovi, Ob železnici, Ulici V. prekomorske brigade in na Ljubljanski ulici.

Direktor Simbia Marko Zidanšek verjame, da bodo nove zabojnike stanovalci lepo sprejeli, saj bodo z odstranitvijo klasičnih zabojnikov pridobili malce več prostora za zelenice in podobne, bolj prijetne namene. Manj bo hrupa ob pobiranju odpadkov, videz soseske pa gotovo lepši, je še dejal Zidanšek.

Vodja enote za ločeno zbiranje odpadkov na Simbiu Tadej Ferlež pa je poudaril, da bo njihov predstavnik tako pri podzemnicah kot nadzemnicah dan ali dva po odprtju pomagal pri odlaganju in pravilnem razvrščanju odpadkov. V nove zbiralnice bodo stanovalci lahko odlagali vse vrste odpadkov, kot so jih do sedaj v klasične zabojnike pred svojim objektom in v zabojnike na ekoloških otokih.

Ostale vrste odpadkov lahko prebivalci pripeljejo v zbirni center in jih brezplačno predajo, zato podjetje Simbio prosi občane, da jih ne odlagajo ob zabojnike.

Novemu načinu zbiranja se bo prilagodil tudi znesek za ravnanje z odpadki. Tako bo od 1. junija ta znesek na osebo znašal 4,96 evra. Vsi, ki uporabljajo za odlaganje podzemne in nadzemne zbiralnice na območju, kjer opravlja gospodarsko javno službo Simbio, imajo enak znesek za odpadke na osebo.

Naslednja podzemna zbiralnica odpadkov bo umeščena na Stanetovi ulici, kjer se je že začela predhodna arheološka raziskava.

Source
STA
Back to top button