Lokalno

V Celju odprli plezalno steno in novo urejeno območje ob Pelikanovi poti

Celjski mladinski center in Planinsko društvo Celje Matica sta danes v sodelovanju s celjsko občino pod Starim gradom odprla plezalno steno in na novo urejeno območje ob Pelikanovi poti. Ob slavnostnem odprtju so predstavili tudi projekt Plezaj kot grof, ki je potekal v sklopu programa Evropske solidarnostne enote.

Kot so sporočili iz Celjskega mladinskega centra, gre za projekt, katerega cilj je bila obnova dotrajane naravne plezalne stene pod Starim gradom Celje, in je nastal na pobudo mladih plezalcev. Marca letos so v Plezalnem centru Celje izvedli delavnico plezanje, pripravili pa so tudi brošuro, v kateri so strnili vse podatke o varni uporabi plezalne stene. Prav tako so predstavili tudi celoten potek urejanja plezalne stene.

Celjska občina je pod plezalno stezo uredila okoli 850 metrov novih poti, ki jih sestavljajo trije med sabo povezani odseki. Peščena sprehajalna pot po južnem grajskem jarku do razgledišča se začenja na zahodnem delu predgradja in se zaključuje ob izteku jarka na razgledni točki. Težja planinska pot ob plezališču oz. ob grajski steni gradu pa je speljana čez strmo pobočje in navezala na novo, 465 metrov dolgo pot, ki je urejena po jugozahodnem pobočju in je označena kot lahka planinska pot.

Izgradnja poti pod plezališči grajske vedute je celjsko občino stalo okoli 50.000 evrov. Postavili so tudi pokrito leseno klop, nedaleč stran od arhitekturno domiselne klopi, na kateri si obiskovalci lahko spočijejo, pa uredili podest, ki je izhodiščna točka za plezalce in ponuja lep razgled na mesto, Savinjo in okoliške hribe.

“Ko se bomo sprehajali po novih poteh, se torej ne bomo le naužili svežega zraka, ampak bomo izvedeli tudi marsikaj zanimivega o balvanih, večjih gmotah kamnine, ki jih je prinesel ledenik v ledeni dobi, o drevesih, gradu, mestu in o našemu znamenitemu fotografskemu mojstru Josipu Pelikanu, po katerem se tudi imenuje Pelikanova pot,”so zapisali na celjski občini.

Vsem plezalnim navdušencem pa so na otvoritvi omogočili plezanje z vodnikom po povsem novi plezalni steni pod Starim gradom Celje.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button