AktualnoSlovenijaLokalnoGospodarstvo

V Arboretumu Volčji potok in Mozirskem gaju se letos nadejajo boljšega obiska kot lani

V Arboretumu Volčji potok in Mozirskem gaju se letos nadejajo boljšega obiska kot lani, ko sta parka morali zaradi epidemije zapreti vrata. Oba sta zato lani imela precejšen upad prihodkov, saj spomladanskega izpada obiska do konca leta niso uspeli nadomestiti.

Kot so za STA povedali v arboretumu, je obisk njihovega parka tradicionalno največji aprila in maja. Lani pa so bili zaprti skoraj ves april oz. so lahko del meseca park sicer odprli, a so jih lahko zaradi prepovedi gibanja med občinami obiskovali le prebivalci kamniške občine. Z zaprtjem parka so lani tako izgubili okoli 350.000 evrov prihodkov.

Tekom leta je bil obisk nato večji kot prejšnja leta, obiskovalce so skušali pritegniti tudi z manjšimi dogodki. Zelo dobro je bila obiskana tudi praznična decembrska osvetlitev parka, so dejali v arboretumu.

Za junij in počitniške mesece arboretum pripravlja večerni kino, gledališke in lutkovne predstave ter koncerte. Vsi ti dogodki bodo na odprtih površinah, torej svežem zraku, kjer je možnost okužb minimalna, menijo v arboretumu.

Trenutno so v Volčjem potoku v polnem cvetenju narcise, hijacinte ter vse dvoletnice. Zacvetelo je tudi okoli 20 odstotkov tulipanov, ki si jih je moč ogledati tudi na sortimentnih gredah, kjer je posajeno 350 različnih sort. Največ tulipanov bo v cvetju med prvomajskimi prazniki.

“V parku se vedno kaj dogaja, tako da po tulipanih pokažejo svojo lepoto rododendroni, potem pa prihaja junij mesec vrtnic. Poletje razveseljuje z naravno senco, poletnim festivalom cvetov in številnimi večernimi dogodki. Jesen je v znamenju buč in jesenskih barv. Zimski čas pa bo decembra v soju prazničnih luči. Glede na razmere pa bo v umestnem času še veliko manjših dogajanj in prireditev,” so navedli.

V Mozirskem gaju so za STA povedali, da so bili letos prvič z omejitvami odprti tudi januarja in februarju, ko je bila na ogled Zimska pravljica, ki jo je obiskalo okrog 3000 ljudi.

Lani zaradi epidemije pa niso mogli organizirati velike poletne razstave eksotičnih živali. Božične bajke Slovenije, ki je eden njihovih največjih in najbolj obiskanih produktov, skoraj niso mogli imeti odprte. V decembru in začetku januarja so lahko odprli samo trikrat. “Vse to se je poznalo na obisku in financah. Lani nas je obiskalo okrog 23.200 ljudi, kar je pol manj kot leto pred tem, ko je Mozirski gaj obiskalo 45.000 ljudi. Škoda je bila tako velika,” so dejali v Mozirskem gaju.

Čas zaprtja so izkoristili za nekatere prenove in dopolnitve. Tako so denimo od zime v Začarani vasi postavili tri nove vilinske hišice.

Pomladna razstava tulipanov v Mozirskem gaju bo med prvomajskimi prazniki, vendar v manjšem obsegu kot sicer. Poleti si želijo ponovno izvesti veliko poletno razstavo poletnega cvetja ter eksotičnih živali. Lani so želeli ponovno pripeljati tudi lipicance, vendar jim to zaradi stanja v državi ni uspelo, morda jim bo letos.

“Jeseni načrtujemo razstavo jesenskega cvetja, orjaških buč in 11. tekmovanje za najtežjo bučo, decembra pa upamo, da bomo lahko izpeljali Božično bajko Slovenije, ki bi lani praznovala svoj peti jubilej. Prav tako ob koncu sezone, januarja in februarja, načrtujemo Zimsko pravljico. Vmes pa pripravljamo še nekaj presenečenj,” so navedli v Mozirskem gaju.

Source
STA
Back to top button