AktualnoLokalno

Univerza na Primorskem postala polnoletna

Letošnji teden Univerze na Primorskem (UP) poteka v duhu praznovanja njene polnoletnosti. Prav na današnji dan leta 2003 so najmlajšo slovensko javno univerzo vpisali v sodni register. V okviru tedna UP poteka niz virtualnih dogodkov, katerih rdeča nit je odgovornost univerze do deležnikov, raziskovalnih polj ter do znanstvenega raziskovanja.

Ob tednu Univerze na Primorskem so med drugim promovirali 15 novih doktoric in doktorjev znanosti, ki so doktorski študij zaključili med novembrom 2019 in decembrom 2020. V redne profesorice in profesorje pa je bilo izvoljenih 19 visokošolskih učiteljic in učiteljev, so sporočili s primorske univerze.

Med številnimi dogodki v okviru tedna univerze so izpostavili okroglo mizo na temo odprte, vključujoče in odgovorne znanosti iz naravoslovne in humanistične perspektive, ki bo obravnavala etična vprašanja kot tudi družbeno odgovorne prakse pri raziskovalnem delu in kreiranju inovacij.

Po slavnostni poslanici rektorice Klavdije Kutnar, ki bo v četrtek na kanalu YouTube Univerze na Primorskem nagovorila zaposlene, študente ter širšo akademsko in splošno javnost, bodo objavljena imena prejemnic in prejemnikov nagrad in priznanj UP za leti 2019 in 2020.

Teden Univerze na Primorskem bo sklenil pogovor z najmlajšo generacijo raziskovalcev na UP, v katerem bodo doktorski študenti razmišljali o tem, zakaj je pomembno ustvarjati nove razsežnosti znanja.

Zadnji dan tedna UP letos pa sovpada tudi z dnevom fakultete za vede o zdravju, ki bo v ta namen organizirala interaktivno delavnico o promociji aktivnosti za preprečevanje kostno-mišičnih obolenj in psihosocialnih tveganj pri delu.

Po času nastanka tretjo slovensko univerzo je državni zbor ustanovil januarja 2003, 17. marca istega leta pa je bila tudi vpisana v sodni register. Univerzo na Primorskem sestavlja deset članic, od tega šest fakultet, raziskovalni inštitut, Študentski domovi, Univerzitetna knjižnica in pridružena članica. Na vseh študijskih stopnjah je vpisanih nekaj več kot 6000 študentov, od tega 15,5 odstotka iz tujine, univerza pa ob tem šteje 685 zaposlenih, od katerih je 449 visokošolskih učiteljev in sodelavcev ter raziskovalcev.

Source
STA
Back to top button