SlovenijaLokalno

Tudi Velenje v projektu za omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi

Velenjski župan Peter Dermol je podpisal dogovor o sodelovanju pri projektu Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi. Glavni cilj projekta je izboljšati mobilnost slepih in slabovidnih, gibalno oviranih, starejših in šolajočih otrok, ki se uvrščajo med bolj ranljive udeležence v prometu, so sporočili z velenjske občine.

 

Pomemben rezultat projekta bo državni zemljevid multimodalne mobilnosti vseh sodelujočih občin v Sloveniji. S pomočjo geografskega informacijskega sistema se bo vzpostavil zemljevid točk v prostoru (javne stavbe, postajališča, toaletni prostori, parkirišča) in tudi njihova opremljenost s pločniki in ovirami.

Projekt bo omogočil celovito, redno vzdrževano in brezplačno uporabo podatkov za mobilnost ranljivih oseb na državni ravni. Projekt izvaja Geodetski inštitut Slovenije, financira pa ministrstvo za infrastrukturo in za občino ne predstavlja nobenih finančnih obveznosti.

Velenjska občina kot občina po meri invalidov že vrsto let načrtno razvija, spodbuja in realizira dejavnosti ter ukrepe, ki prispevajo k večji kakovosti osebnega življenja invalidov in njihovih družin, ustvarja možnosti za njihovo socialno vključenost ter za aktivno udeležbo v družbenem življenju občine z namenom udejanjanja pravic človeka in državljana.

Sodelovanje pri projektu in pridobitev analize posameznih točk v velenjski občini s pomočjo invalidov pa bo zagotovo pripomoglo k temu, da bodo lahko še kaj izboljšali, saj gre za izjemno pomemben vseslovenski projekt, v okviru katerega po standardiziranem sistemu, ki ga je razvil Geodetski inštitut Slovenije, skupaj z invalidi zajemajo podatke o ovirah v javnem prostoru, ki so podlaga za odpravo fizičnih ovir v mestih, izdelavo spletnih in fizičnih kart ter aplikacije za navigacijo. To bo osebam z različnimi oviranostmi omogočalo samostojno mobilnost, kar je tudi glavni cilj projekta.

Tudi sicer v velenjski občini izvajajo številne aktivnosti za izboljšanje življenja invalidov na vseh področjih. Kupili so plažni invalidski voziček za kopanje, ki je namenjen predvsem uporabnikom invalidskih vozičkov, lahko pa ga uporablja tudi vsak, ki ima težave, da pride sam do vode.

Pri dopolnitvi in spremembah obstoječih prostorskih aktov ter pri izdelavi novih prostorskih aktov vedno posebno skrb namenjajo invalidom. Predvsem pri prostorskih rešitvah in odstranitvi ovir za invalide. Skrbijo za odpravljanje ovir, ki onemogočajo ali otežujejo neodvisno življenje invalidov v lokalni skupnosti.

Pred kratkim so ponižali več kot 30 robnikov in tako omogočili boljši in bolj varen dostop za invalide in kolesarje, ter tudi druge udeležence v prometu. Skrbijo tudi za ureditev dostopov za invalide na javnih cestah in ulicah v mestu. Tudi v prihodnje bodo delovali tako, so še napovedali na velenjski občini.

Source
STA
Back to top button