Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov v bloku šest

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) v šestem bloku zaradi izraženega nasprotovanja šoštanjskega občinskega sveta ne bo izvajala sosežiga odpadkov. O tem je pisno obvestila občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki. Prav tako Teš ne bo nadaljeval s postopkom spremembe okoljevarstvenega dovoljenja, so za STA povedali v Tešu.

Po oceni Teša je sicer sosežig odpadkov smiseln in okoljsko sprejemljiv projekt, a se bodo držali obljube in spoštovali stališče lokalnih skupnosti. “Tako po zaključku pogodbenih obveznosti s pripravljavci poročila o vplivih na okolje in pridobivanju okoljevarstvenga soglasja ne bomo nadaljevali s postopkom spremembe okoljevarstvenega dovoljenja,” so navedli v Tešu.

Župan Šmartnega ob Paki Janko Kopušar je za STA dejal, da so se na seji občinskega sveta prejšnji teden seznanili s projektom sosežiga, na seji 16. marca pa bodo to storili tudi velenjski mesni svetniki.

Skupina za civilni nadzor nad nameravanim sosežigom odpadkov v Tešu je velenjskemu mestnemu svetu na podlagi ugotovitev poročila o vplivih na okolje sosežiga in njegove recenzije predlagala, naj sosežigu nasprotuje. Kot so ocenili, bi imel sosežig pričakovano negativen vpliv na okolje in zdravje ljudi.

“Sosežig trdno predelanega goriva (SRF) v Tešu ne bo izboljšal kakovosti okolja, saj bodo onesnaževala, ki jih lahko pričakujemo v SRF, negativno vplivala na okolje in zdravje ljudi, četudi so morebiti nekatera znotraj trenutno dovoljenih emisij. Upoštevana niso najnovejša mnenja zdravstvene stroke, saj pri pripravi poročila o vplivih na okolje zdravstvena stroka ni sodelovala. Podatkov, ki jih je skupina za civilni nadzor želela pridobiti, tudi že pripravljene dokumente, Teš ni posredoval,” so zapisali v skupini.

Navedli so, da se s sosežigom za večino parametrov zadeve poslabšujejo, tako v dimnih plinih kot v odpadkih. Dvom zbujata zlasti prisotnost onesnaževal, ki jih v lignitu ni, in posledično nadzor nad kakovostjo sosežiga SRF. V projektu je po oceni skupine povsem zanemarjen vpliv na zdravje ljudi, tako neposredno kot posredno prek uživanja v Šaleški dolini pridelane hrane.

V skupini so še opozorili, da so oktobra lani Tešu poslali vprašanja in pobude, na katere pa, razen navedbe, da pozdravljajo njihovo delovanje, niso prejeli odgovorov. Od Teša prav tako niso prejeli podatka o izvoru SRF različnih dobaviteljev.

Source
STA
Back to top button