AktualnoLokalno

Sodni izvedenec pregledal pogorišče, izsledki bodo znani v mesecu dni

Za obnovo zbrali 7000 evrov

Sodni izvedenec je pregledal pogorišče Mozirske koče, kriminalistična preiskava se nadaljuje. Medtem se nadaljuje zbiranje sredstev za obnove tega pohodniškega objekta.

Kriminalistična preiskava pred tednom dni v požaru uničene Mozirske koče aktivno poteka vsak dan, so za Slovensko tiskovno agencijo povedali na Policijski upravi Celje.

V sredo si je pogorišče poleg kriminalistov ogledal še sodni izvedenec. Vzorce s pogorišča so poslali v laboratorij, kjer bodo potrebovali vsaj mesec dni, da dobijo prve relevantne rezultate.

Pridobitvi relevantnih rezultatov bo sledila podrobna analiza, zato je zaenkrat še nemogoče napovedati, kdaj bo preiskava uradno zaključena. Do takrat je tudi vsaka razprava o vzroku nastanka požara zgolj ugibanje, so sporočili s Planinskega društva Mozirje.

Doslej so za obnovo zbrali 7 tisoč evrov

Društvo je že usmerjeno v prihodnost in zbiranje sredstev za obnovo. V prvem tednu od požara se je na transakcijskem računu za obnovo koče zbralo že skoraj 7000 evrov.

Ob podpori številnih prostovoljcev se organizirajo v skupine, ki bodo pripravljale različne dodatne načine za zbiranje finančnih sredstev. V prihodnjih dneh pa bodo predstavili še nove možnosti za vse, ki bi jih radi podprli.

V soboto je predvideno odstranjevanje ostankov gradbenega materiala s pogorišča. To delo bodo v večini lahko opravili s stroji, zato tukaj prostovoljcev še ne bodo vabili na akcijo.

Priprave na obnovo v teku

Ta teden so se na pogorišču Mozirske koče srečali tudi predstavniki PD Mozirje, mozirske občine, zavoda za varstvo narave in projektantka Darja Bezovnik Planovšek. Dogovorili so se, da bodo idejne zasnove nove Mozirske koče naredili do konca tega meseca.

Ob soglasju lastnikov zemljišč in pristojnih organov so se že dogovorili za lokacijo, kjer bodo lahko začasno postavili kontejnerje za shranjevanje opreme in vodenje projekta izgradnje nove koče.

Dogovorili so se tudi za znižanje dovozne poti od Alpskega vrta do lokacije planinske koče. To bo omogočalo lažji dostop za vso potrebno gradbeno mehanizacijo za odvoz odvečnega materiala in potem pri gradnji novega objekta.

Po priporočilih omenjenega zavoda bo novi objekt zgrajen v večini iz kamna in lesa. Glede na to, da je del stare koče, ki je bil zgrajen iz kamna, ostal, ga bodo poskušali ohraniti. Po velikosti bo podoben prejšnjemu.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button