Soba za dojenje v Kopru

Mestna občina Koper je dobila prvo sobo za dojenje, ki bo doječim materam na voljo v pritličju otroškega in šolskega dispanzerja v Zdravstvenem domu Koper. To je eden od korakov v programu za pridobitev naziva Dojenju prijazno mesto.

»Pravzaprav si želimo delovati na različnih nivojih, ne samo na nivoju ozaveščanja o pomenu dojenja, ampak s čisto konkretnimi ukrepi v okolju. V aprilu smo že vzpostavili skupino za doječe matere, kjer strokovno usposobljene medicinske sestre s certifikatom nudijo podporo tako na skupinski, kot tudi na individualni ravni. Z današnjim dnem pa odpiramo še nov prostor, kjer bo dojenje za mame še posebej lepo izvedeno v lokalnem okolju,« je povedala Manica Remec, vodja projekta Koper – Dojenju prijazno mesto.

Namen sobe je materam ponuditi varen prostor in miren kotiček za dojenje, saj je to dejanje precej intimna zadeva. Nekatere matere imajo zato lahko zadržke do dojenja na odprtem. Soba bo odprta med delovnim časom Zdravstvenega doma Koper, kar je od 7. do 20. ure. V prostoru lahko hkrati dojita dve materi.

»Upam, da bo prišla čim prej in čim bolje v uporabo. Če se bo izkazalo, da je potrebe po tem še več in če bo potreba skladno s smernicami za ustvarjanje dojenju prijazne občine in konec koncev občine, kjer se ljudje dobro počutijo, bomo poskrbeli za to, da se zgodi še kakšna,« je dodal župan Bržan.

Poleg dojenja, bodo matere v sobi lahko svoje otroke previle, za sorojence pa so pripravili ustvarjalni kotiček.

ANA ZUPAN

Back to top button