SlovenijaLokalnoGospodarstvo

Sip Šempeter lani z upadom prihodkov in dobička

Podjetje Sip Šempeter, ki je specializirano za razvoj in proizvodnjo kmetijske mehanizacije, je lani po štirih letih nadpovprečne rasti zabeležilo padec prihodkov in dobička. Čisti prihodki so upadli za tri odstotke na 32,5 milijona evrov, čisti dobiček pa je znašal 2,8 milijona evrov, kar je 17 odstotkov manj kot leta 2019.

Kot je za STA ocenil predsednik upravnega odbora Sipa Uroš Korže, so bili lanski poslovni rezultati relativno dobri. Ob zmanjšani prodaji je namreč Sip lani izboljšal produktivnost dela in optimiziral proizvodne procese. Kljub nadaljevanju razvojnega in investicijskega ciklusa so uspeli zmanjšati finančno zadolženost in izboljšati uravnavanje tekoče likvidnosti.

Po Koržetovem mnenju so trenutne razmere v panogi relativno stabilne, povpraševanje po kmetijski mehanizaciji je na višji ravni kot lani, soočajo pa se z inflacijskimi pritiski v dobaviteljski verigi. Sip tako letos načrtuje 12-odstotno rast čistih prihodkov in osemodstotno rast dobička pred davki, je dejal Korže.

Ocenil je, da je svetovni trg na njihovem tržnem segmentu, ki zajema stroje za košnjo in spravilo trave, že sredi leta 2019 prešel v recesijo, tako da se je vrednost prodanih strojev glede na predhodno leto zmanjšala, celo pod raven leta 2018. Neugodne vremenske razmere na posameznih območjih, nihanja povpraševanja in cen na trgu mleka in mlečnih izdelkov, splošna negotovost predvsem zaradi vpliva epidemije in ukrepov za njeno obvladovanje in motnje v preskrbovalnih verigah so povzročile zmanjšanje obsega prodaje tudi pri večini konkurenčnih proizvajalcev.

Po Koržetovih besedah je Sip lani prodal 4320 različnih strojev, pri čemer je prodaja izdelkov pod lastno blagovno znamko, ki obsega 90 odstotkov celotne prodaje, ostala na ravni iz leta 2019, prodaja izdelkov pod tujimi blagovnimi znamkami pa se je znižala za 30 odstotkov. Sip prodaja izdelke v več kot 30 držav, največji trgi v letu 2020 pa so bili Slovenija, Francija, Avstrija, Švica, Italija in Nemčija.

V letu 2020 je podjetje nadaljevalo z intenzivnim razvojnim delom, osredotočenim na stroje za košnjo in pripravo trave za spravilo za velike kmetijske proizvajalce ter profesionalne izvajalce storitev, za kar letno namenja več kot štiri odstotke prihodkov. Poleg investiranja v razvoj novih izdelkov se je nadaljevalo tudi posodabljanje proizvodnje. Za investicije v osnovna sredstva je podjetje, ki je lani zaposlovalo 243 delavcev, skupaj tako namenilo 4,5 milijona evrov.

Do leta 2024 bo Sip razvijal inovativne in konkurenčne stroje za košnjo trave ter pripravo in spravilo sena s poudarkom na izboljšani uporabniški izkušnji, izboljševal produktivnost z optimizacijo in digitalizacijo svojih proizvodnih procesov, s programi šolanja kupcev in poprodajne podpore utrjeval svojo blagovno znamko in širil distribucijsko mrežo, lotil se bo tudi usposabljanja sodelavcev, ki bodo tudi še naprej temelj za njihov uspeh na trgu, so napovedali.

Source
STA
Back to top button