AktualnoLokalnoGospodarstvo

Sanacija objektov na območju stare cementarne v Anhovem napreduje

V cementarni Salonit Anhovo od konca leta 2017 potekajo sanacijska dela na območju cementarne Polje oz. stare cementarne. To je območje, kjer so leta 1921 začeli z žganjem laporja, v 60. letih pa zagnali prvo rotacijsko peč. Letos se zaključuje tretji od petih sklopov sanacijskih del.

Potem ko so leta 1977 severno od cementarne Polje zagnali cementarno Skale, kjer danes poteka vsa proizvodnja in odprema cementa, so proizvodnjo v stari cementarni postopoma opuščali, peč se je zadnjič zavrtela leta 2002, posamezni mlini pa so svojo nalogo opravljali do leta 2009. Od tedaj so industrijske stavbe samevale in propadale, tako da so se jih nazadnje odločili porušiti.

Sanacijska oz. rušitvena dela so razdelili v pet sklopov, letos zaključujejo s tretjim, vendar je večina objektov že zravnanih z zemljo. Kot so pojasnili v Salonitu Anhovo, so morali pred rušenjem odstraniti odsluženo tehnološko opremo, katere posamezni deli so tehtali tudi več deset ton. Prav tako so s stavb odstranili vse elemente, ki niso sodili k osnovni konstrukciji, vključno z napeljavami. Tako zbrani material so komunalno ločili in odpeljali.

Rušitve objektov so bile zaradi prepletenosti, velike površine in višine stavb tehnično zahtevne, pri silosih cementa in laporne moke ter 75 metrov visokem opečnatem dimniku so si morali pomagati tudi z miniranjem. Velika previdnost je bila potrebna tudi pri odstranjevanju in odpremi azbestnocementnih plošč, s katerimi so bile pokrite strehe in izdelane fasade objektov, so navedli v Salonitu Anhovo.

Skupna površina območja sanacije je 30.000 kvadratnih metrov, površinsko največji objekt, hala klinkerja z dozidavami, je merila 100 metrov v dolžino in 30 metrov v širino. V dela bodo vložili okoli dva milijona evrov in pričakujejo, da jih bodo zaključili v prihodnjem letu.

Po zaključku del bo na tem področju zravnana utrjena površina, kamor bodo predvidoma umestili tehnološko opremo, za katero na področju nove cementarne ni več prostora. Poleg tega naj bi tu mesto našle tudi fotovoltaične celice za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov.

Source
STA
Back to top button