HeadlineAktualnoLokalnoKultura

S prihodnjim tednom se začne Festival JEFF v Kopru

Prihodnji torek, 20.7., se začenja tradicionalni jazz etno funky festival – JEFF v Kopru. Letošnjega bo otvorila ena najbolj izvirnih skupin sodobnega sevdaha – Divanhana iz Bosne in Hercegovine, ki bo na odru Pretorske palače v Kopru nastopila prvi večer festivala.

 

 

Skupina Divanhana se je na globalni glasbeni zemljevid ob Damirju Imamoviću, Amiri Medunjanin, Božu Vreću in Mostar Sevdah Reunion vrisala kot ena najizvirnejših zasedb neosevdaha, žanra novodobnega preoblikovanja tradicionalnega sevdaha ter v njem zakoreninjenih bosanskih ljudskih pesmi, sevdalink. Prepoznavnost si je sekstet akademsko izobraženih glasbenikov zagotovil s povsem samosvojo predelavo izročila balkanskih pesmi, zlasti s področja Bosne, Kosova, Srbije, Makedonije in Turčije, ter fuzijo različnih glasbenih žanrov, v kateri zasedba tradicijo prepleta zlasti z elementi pop in klasične glasbe ter jazza.

Poleg sodobnega bosanskega sevdaha bo mogoče slišati eksperimentalni glasbeni večer na katerem bodo zvočno raziskovali in eksperimentirali Goran Krmac, Bojan Krhlanko in Etceteral, srbski kvintet Milana Stanisavljevića in Jadranko Juras z bandom v istem večeru, zadnji torek pa bo nastopila hrvaška etno skupina Veja s fokusom na raziskovanju tradicionalne istrske glasbe na bolj sodoben način z različnimi tradicionalnimi inštrumenti iz celega sveta. Isti večer bodo nastopile tudi Čompe, odštekan bend z vsebino in legendarnim igralcem Janezom Škofom. Nastopili bodo še WCKD Nation, Freekind, Maria Mazotta, Trokut in Sayuga.

Koncerti se bodo zvrstili vsak torek do konca avgusta v atriju Pretorske palače v Kopru, podrobnejši program in nakup vstopnic pa na Facebook strani Festival JEFF.

In da, tudi tu so potrebni PCT pogoji (oziroma, vstop brez pogoja je na lastno odgovornost).

Source
Jeff festival.

Povezani Članki

Back to top button