Lokalno

S prenovo Delpinove ulice do prvega skupnega prometnega prostora v Novi Gorici

S prenovo Delpinove ulice v središču Nove Gorice in drugačno prometno ureditvijo bodo v mestu v ospredje postavili pešce in kolesarje. Novost prenovljene ulice bo prvi skupni prometni prostor v mestu, v katerem so avtomobili podrejeni počasnejšim in ranljivejšim prometu, so sporočili iz Mestne občine Nova Gorica.

 

 

“Na Delpinovi ulici smo uredili prvi skupni javni prostor oziroma prometno površino, kjer ni delitve glede na različne uporabnike prostora oziroma motorizirane in nemotorizirane udeležence v prometu, na primer na vozne pasove in pločnike, temveč vsi udeleženci souporabljajo vso površino, pri čemer imajo pešci prednost. Namen take ureditve je spodbujanje hoje, kolesarjenja, družabnosti, poslovne dejavnosti in hkrati zmanjšanje prometnih nesreč. Vodila so torej enakopravnost, svoboda in spoštovanje, ki vodijo do višje kakovosti življenja v urbanem okolju, večje varnosti in izboljšanja prometne kulture vseh udeležencev,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Na novogoriški občini so prepričani, da skupni prometni prostor spodbuja lokalne prebivalce k dnevni souporabi ulice z možnostjo izvajanja različnih socialnih in storitvenih dejavnosti. Lahek dostop pešcev in kolesarjev do lokalnih dejavnosti bo pomemben tudi za razvoj lokalne trgovine, servisov in raznih storitev.

V skupnem prometnem prostoru, primernem za stanovanjske in trgovske ulice, bo hitrost omejena na 20 kilometrov na uro, kar omogoča zaustavitev vozila na mokrem cestišču do razdalje desetih metrov in s tem zagotavlja visoko stopnjo prometne varnosti. Na ulici bodo avtomobili dovoljeni, omogočen jim je ciljni dovoz do parkirišč. Dovoljena bo tudi dostava in vožnja do parkirišč za poslovnimi prostori in tržnico. Tranzitni promet vozil pa ne bo zaželen in ga bodo z ukrepi prometnih omejitev in urbane opreme tudi odvračali iz ulice.

Na ulici bo v bodoče nastalo knjigotrško središče, poseben pomen ji namenjajo tudi v luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture 2025, saj naj bi to postala ulica številnih kulturnih dogodkov. Ob prihajajočem decembru bodo prenovljeni Delpinovi ulici po uradnem odprtju na občini skupaj z družbo Hit dodali še prenovljeno praznično okrasitev.

S prenovo Delpinove ulice so začeli letošnjega marca. Čeprav so mnogi menili, da je prenova potekala prepočasi, se v teh dneh vendarle zaključuje.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button