Lokalno

Referendum o izolskem OPN bo 9. januarja

Izolski občinski svet je na današnji izredni seji potrdil predlog odloka o razpisu referenduma o uveljavitvi občinskega prostorskega načrta (OPN). Za datum izvedbe referenduma so svetniki določili 9. januar.

 

 

Na referendumu bodo izolski občani pred vprašanjem: Ali ste za to, da se uveljavi odlok o občinskem prostorskem načrtu Občine Izola, ki ga je sprejel občinski svet občine Izola na 17. redni seji dne 8. 7. 2021?.

Izolski občinski svet je OPN sprejel 8. julija. Po navedbah Občine Izola bo s sprejetjem OPN na območje tovarne Argo in Male opreme med drugim umeščen nov kulturni center, prostor pa ne bo namenjen stanovanjski gradnji. Prostorski načrt omogoča tudi dograjevanje izolske bolnišnice, celovito ureja ukrepe za zagotavljanje poplavne varnosti, poleg tega pa so dosegli dogovor z imetniki pomožnih kmetijskih objektov, da bodo ti za velike kmetijske pridelovalce večji kot doslej.

V civilni iniciativi Gibanje za Izolo so sredi meseca vložili 952 overjenih podpisov občanov za razpis referenduma o prostorskem načrtu. Kot je ob vložitvi podpisov poudarila pobudnica zbiranja podpisov Viktorija Carli, so bili v referendum prisiljeni, saj vse od začetka priprav za izdelavo OPN ni bilo razumevanja zanje. Kot je dodala, si želijo ohraniti lepšo in enakomerno razvito Izolo.

Po napovedih župana Danila Markočiča se občina ne bo aktivno vključevala v referendumsko kampanjo. Sam je ob tem izrazil prepričanje, da bodo Izolani na referendumu “ravnali s srcem in z mislijo o našem mestu in o razvoju mesta”.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button