Prvi rehabilitacijsko-fizioterapevtski center za male živali na Obali

FizioVET je prvi rehabilitacijsko-fizioterapevtski center na Obali, ki se ukvarja s fizioterapijo, rehabilitacijo in hidroterapijo za male živali. Vodi ga Marjuta Žepič, ki je diplomirala na Veterinarski in Biotehniški fakulteti. Podiplomski študij za hidroterapevta je opravila v Angliji, čaka pa jo še nekaj izpitov za pridobitev certifikata fizioterapevtke. V centru FizioVET, ki deluje že pet let, nudijo raznoliko vrsto terapij, kot so recimo manualna, laserska ali elektromagnetna terapija za pse in mačke ter druge živali. Prav tako med njihove storitve spadajo hidroterapija, izdelava vadbenega ali shujševalnega programa za živali.

»Najpogostejše težave, s katerimi se spopadajo živali, nastopijo po operacijah, kot so operacija križnih vezi, hernije ali izpahi pogačice. Med mucki prevladujejo pacienti s kroničnimi ranami, ki se slabše celijo,« je povedala vodja centra Marjuta Žepič. Njihovo celjenje pospešijo z lasersko terapijo, ki jo precej uporabljajo. Ta pospeši cirkulacijo do sedemkrat hitreje. Tudi starejših psov, ki imajo osteoartritične spremembe na sklepih in se zaradi tega težje gibajo, je kar nekaj. Za njih je zelo primerna hidroterapija. To je oblika terapije v podvodni stezi. Voda namreč razbremeni sklepe, kar pomeni, da psom, ki imajo bolečine v sklepih, razbremeni bolečino in se v vodi lahko lažje gibajo. Hkrati pa delajo tudi na kondiciji, saj se krepi kardiovaskularni sistem.

V centru sodelujejo tudi z veterinarji. »Iz klinik iz Slovenije k nam vedno bolj napotijo svoje paciente, tako da smo vedno v povezavi z njimi. Med sabo se pokličemo in izmenjamo mnenja,« je povedala Žepič.

Po terapijah je vedno več povpraševanja, saj so rezultati pozitivni. V Sloveniji je to sicer bolj nova veja, ki pa se hitro razvija.

ANA ZUPAN

Preverite tudi
Close
Back to top button