Propalestinski protest

Prejšnji teden je v Kopru potekal shod s katerim so protestniki izrazili nestrinjanje z vplutjem ladje Borkum v Koper. Ta naj bi po informacijah španskih propalestinskih organizacij prevažala tudi orožje za Izrael. Protestniki so sicer zahtevali naj se ladji prepreči vplutje v Luko Koper. Je pa ministrstvo za infrastrukturo že v ponedeljek sporočilo, da ladja izpolnjuje vse pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji vplutja Uprava za pomorstvo ne more preprečiti. Po informacijah slovenske vlade je sicer tovor namenjen na Češko, kar je zatrdila tudi španska vlada. Tudi Vojko Volk, državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost je na dan napovedanega shoda potrdil, da po vseh informacijah s katerimi razpolaga  »gre tovor na Češko in nima nobene veze z Izraelom.«

Bolj kritični so bili v Levici, kjer so kljub trditvam oblasti na vlado naslovili pobudo, naj se preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje orožja v državo Izrael. »Danes zjutraj smo pozvali vlado, da naredi vsaj kakšen korak glede tega vprašanja. Minimalno kar bi lahko naredili ob vplutju ladje je, da se aktivira ustrezne inšpekcijske organe, ki naj preverijo kaj je na tem. Poleg tega pa predlagamo tudi, da bi za vse morebitne prihodnje ladje, ki prevažajo kakršnokoli vojaško tehniko, ki bi lahko pristala v rokah Izraela, da bi se bolj strogo nadziralo tovrstne tovore. Jaz mislim, da ni nobene potrebe, da Slovenija nudi svoje pristanišče za logistično podporo zločinskemu režimu,« tako Matej Tašner Vatovec.

Sicer bi se omenjena ladja morala ustaviti tudi v Cartagini, v Španiji ampak je prav zaradi pozivov k pregledu tovora svojo prvotno začrtano pot spremenila. Le dva dni po protestnem shodu je ladja odplula iz koprskega pristanišča.

Jan Bednarik

Back to top button