Prenova priobalnega pasu med Koprom in Izolo

Izolska in koprska občina v prihodnosti načrtujeta ureditev območja nekdanje obalne ceste Koper–Izola, natančneje med avtokampom Jadranka in kopališčem Žusterna. Izbrana natečajna rešitev s strani obeh občin je elaborat krajinsko-arhitekturnega studia Landstudio 015 iz Ljubljane. Kot je na tiskovni konferenci povedal izolski župan Milan Bogatič, je bilo »območje dogovorjeno že takrat, ko sta imela nekdanja župana pred sedmimi leti skupno idejo, da bi se to področje uredilo in namenilo izključno občanom obeh občin in seveda tudi obiskovalcem. To pomeni, da tam izključimo ves promet, omogočimo dostop za turistične namene, uredimo sprehajališče in plažo, ki je bo sicer več na koprskem delu priobalnega pasu.«

Načrtovalci ureditve priobalnega pasu med Koprom in Izolo ne predvidevajo večjih posegov. Izbrana projektna rešitev predvideva v osrednjem delu priobalne poti ustvariti umirjen prostor s predstavitvijo naravne in kulturne dediščine, na obeh skrajnih točkah priobalnega pasu pa poskušati ohraniti množični obisk. »Tam ne bo nekih objektov, ki bi posegali v prostor. Ohranilo se bo kulturno dediščino, ki obstaja na tem mestu, ohranilo se bo naravo tako kot je in stara Parenzana bo ostala pešpot. Asfalt, ki je sedaj in je nekoč predstavljal obalno cesto, bo dvignjen in nadomeščen z okolju bolj prijazno površino tlakovanja. Imeli bomo torej kolesarsko pot, tekaško pot, del zelenega pasu, kjer bo dodaten drevored in staro pešpot. Avtokamp Jadranka se bo uredilo na tak način, da bo omogočal dostop do morja in določene športne aktivnosti. Na izolski strani bomo imeli še dva dostopa v morje in nekaj plavajočih ploščadi. Na območju, kjer se je potopila ladja Rex, bo malce dvignjena kopalna ploščad, ki bo enake dolžine kot Rex,« je v izjavi za javnost razložil izolski župan.

V izolski občini ocenjujejo, da jo bo ureditev priobalnega pasu stala okoli 5,7 milijona evrov. Za to bodo poskusili pridobiti tudi evropska sredstva. Kot sporoča izolski župan, pa mora izolska občina, preden bi sploh lahko govorili o datumu pričetka ureditve, najprej sprejeti občinski prostorski načrt.

ANA LEŠNIK

 

 

Back to top button