HeadlineAktualnoLokalnoKultura

Premierna uprizoritev Krsta pri Savici in mednarodni simpozij ob 30. obletnici dneva državnosti – Avditorij Portorož

Na predvečer 30. obletnice dneva državnosti se bo v Avditoriju Portorož odvila premierna uprizoritev Krsta pri Savici in mednarodni simpozij, ki bo odkrival globine Prešernovega nacionalnega epa. Simpozij se bo pričel v četrtek od 10. uri, na povabilo Gledališča Koper pa ga bo organizirala Univerza na Primorskem. Predstavo si boste lahko ogledali ob 21. uri.

 

Krst pri Savici problematizira razdvojenost slovenske identitete, ki, zanimivo, seže že v čas romantike. Hkrati pa ponuja priložnost za razmislek o složnosti Slovencev ter zahteva odločitev ali želimo biti aktivni ali pasivni državljani. Želja po narodovi enotnosti in povezanosti Istre je vodilo tega dogodka, ki so ga pripravili Univerza na Primorskem, Avditorij, Občina Piran in Gledališče Koper. Z željo po narodnostni slogi bodo obeležili 30 let obstoja samostojne Slovenije.

»Simpozij prevprašuje Prešernovo pesnitev, lik Črtomirja in Prešerna nasploh v družbenozgodovinskem momentu, ki kar kliče po refleksiji o tem, kaj so slovenski mit, narod, družba in predvsem tudi, kakšen je odnos nekega naroda oziroma njegove identitete do svoje okolice, zlasti do drugih nacionalnih identitet«, je v sporočilu za javnost povedal dr. Marcello Potocco s Fakultete za humanistične študije.

Na mednarodnem simpoziju bodo sodelovali predavatelji z Univerze na Primorskem, Univerze v Ljubljani, Univerze v Trstu in Državne univerze v Tbilisiju ter predstavnik Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Program simpozija in nakup vstopnic za premiero Krsta pri Savici sta na voljo na spletni strani Gledališča Koper.

 

Source
Uredništvo

Povezani Članki

Back to top button