Prejeli smo: Akcija meseca marca: Varnostni pas

Vozniki in potniki osebnih avtomobilov predstavljajo skoraj polovico smrtnih žrtev v prometnih nesrečah in spadajo med najpogostejše žrtve.

 

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtno žrtev kar za polovico, skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.

Po statističnih podatkih približno tretjina smrtnih žrtev med vozniki in potniki v osebnih vozilih v zadnjih petih letih ni uporabljala varnostnega pasu (35 %). V lanskem letu je tako umrlo 6 voznikov osebnih avtomobilov, 2 potnika ter 3 vozniki tovornih vozil niso uporabljali varnostnega pasu. Glede na težo posledic, ki jih utrpijo vozniki v prometnih nesrečah, podatki kažejo, da je pri umrlih voznikih pripetost le 71 %, pri huje poškodovanih 80 %, pri lažje poškodovanih pa 94 %. Ti podatki potrjujejo izsledke raziskav, da varnostni pas pomembno zmanjšuje težo posledic v primeru nesreče.

Varnostni pas in zračna blazina pri trku upočasnita in preprečita gibanje telesa proti trdim delom v vozilu in tako prevzameta velik del sile, ki se sprosti ob trku. Posledice za potnike so blažje, kot bi bile brez uporabe teh varnostnih pripomočkov.

Vabimo na spletne strani AVP – Agencije za varnost prometa za podrobnejšo predstavitev akcije varnostni pas in ostalih akcij posvečenih vzgoji in večji varnosti v cestnem prometu:

https://www.avp-rs.si/wp-content/uploads/2023/03/varnostni_pas_letak_web.pdf

  • AVP – Javna Agencija RS za varnost prometa:

https://www.avp-rs.si/

SPV Občine Izola

Source
SPV Občine Izola
Back to top button