Prebivalce Rogaške Slatine so na referendumu podprli gradnjo razglednega stolpa

Zagotavljajo, da so poskrbeli za zaščitne ukrepe

V Rogaški Slatini je na pobudo občanke Eve Žgajner in skupine volivcev potekal referendum o postavitvi 106 metrov visokega razglednega stolpa Kristal na območju starega mizarstva. Po neuradnih podatkih so volivci podprli gradnjo stolpa.

Po neuradnih podatkih je svoj glas oddalo nekaj več kot 40 odstotkov volilnih upravičencev,- željo po zgraditvi stolpa v kraju jih je izrazilo dobrih 53 odstotkov. Referendum je bil razpisan na pobudo skupine domačinov, ki so prepričani, da postavitev 106-metrskega stolpa ni v skladu z občinsko strategijo razvoja turizma.

Referendumsko vprašanje, o katerem so odločali prebivalci na 14 voliščih, se glasi: “Ali ste za to, da se uveljavi odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za degradirano območje starega mizarstva?

Kot so povedali na slatinski občini, se za postavitev stolpa, ki bi po ocenah stal 2,1 milijona evrov, zavzemajo, ker Rogaška Slatina potrebuje nove atraktivne zgodbe. Razgledni stolp Kristal bo po mnenju občine pomenil velik razvojni potencial, ker bo generator povečanega števila obiskovalcev, ki bodo obiskali še druge znamenitosti slatinske občine in širše okolice. Izračunali so, da bo letni ravni prinesel najmanj 300.000 evrov prihodkov v občinski proračun. Tako bi lahko po odbitju stroškov vsako leto za razvoj dodatno namenili vsaj 150.000 evrov.

Pobudnica referenduma Žgajnerjeva pa je dejala, da gradnji stolpa nasprotuje zaradi slabo izbrane lokacije, po njenem mnenju nerealnih finančnih analiz poslovanja in stroškov gradnje ter slabo premišljene vsebine projekta, ki v Rogaško Slatino razen razgleda ne prinaša praktično ničesar novega, ampak le konkurenco obstoječim objektom, kot sta muzej Anin dvor in pivnica.

Zaščitni ukrepi

Občinska volilna komisija je nakupila vsa potrebna zaščitna sredstva za varno izvedbo referenduma. “Volišča smo premerili, preverili prezračevanje in seveda vse druge razmere, v večini primerov bomo skušali zagotoviti ločena vhod in izhod, glasovanje enega volivca naenkrat, razdalje, napise, primerne zasteklitve na večjih voliščih,” je za Radio Slovenija ukrepe natančneje pojasnila tajnica občinske volilne komisije Petra Gašparič.

Volivce pa bodo opozarjali, da se držijo predpisanih zaščitnih ukrepov, v ta namen bo zagotovljen tudi nadzor.

Via
STA
Source
RTV MMC
Preverite tudi
Close
Back to top button