Požar v podjetju Treves pogašen, na požarišču kriminalisti in druge službe

Obsežen požar v podjetju Treves iz Biča v Občini Trebnje, ki je v večinski francoski lasti, so gasilci do srede dneva pogasili, na terenu pa je ostala požarna straža. Na požarišču je že ogledna skupina novomeških kriminalistov, ki opravlja ogled ter ugotavlja vzroke, in druge službe, so za STA pojasnili na Policijski upravi Novo mesto.

 

Požar je zajel celoten objekt, del proizvodnje in pisarniških prostorov je pogorel, zrušila se je tudi streha.

Direktor Trevesa Andrej Baškovič je za STA povedal, da škode še nekaj časa ne bodo mogli oceniti, saj morajo poškodovane prostore pregledati in ugotoviti, če je še kaj uporabnega.

Kje je zagorelo, še ne vedo. Po Baškovičevih besedah se je požar hitro razširil, dosegel je proizvodnjo avtomobilskih preprog in zvočnih izolatorjev za avtomobile. Zgorel je stari del tovarne, požar pa se v novi del ni razširil.

Pogorela je sicer stavba, ki so jo imeli v najemu od sosednjega podjetja Eurotek, na tej pa je bila manjša sončna elektrarna drugega najemnika. Prek matičnega podjetja v Franciji so imeli vse zavarovano, ker gre za tujo oz. ameriško zavarovalnico, pa se bo ocena škode predvidoma zavlekla.

Glede nekaj več kot sto zaposlenih je direktor napovedal, da bodo morali tiste, ki ne bodo mogli delati, do sanacije in vnovične vzpostavitve proizvodnje poslati na čakanje. Pri vzpostavitvi proizvodnje sicer računajo na nepoškodovani novi del tovarne, kamor bi lahko preselili nepoškodovane stroje. Koliko je teh, sicer še ne vedo, je dodal.

Imajo pa srečo, da gre za zdravo podjetje, je poudaril direktor. Lani so dobro poslovali in pri premoščanju epidemiološke krize niso imeli večjih težav. Po požaru pa se ukvarjajo predvsem z iskanjem rešitev, da bi nepoškodovana orodja poslali sestrskim tovarnam po Evropi, ki bi nadomestila njihov proizvodni izpad. Sicer pa nameravajo sanacijo opraviti čim prej in čim prej vnovič zagnati proizvodnjo, je še povedal Baškovič.

Po podatkih novomeške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje je zagorelo danes nekaj po 3. uri. Aktivirali so celotno trebanjsko gasilsko zvezo. Na kraju je bilo približno 60 gasilcev. Ogrožen je bil tudi plinohram, ki so ga gasilci uspešno zavarovali. Zaradi požara in dima so evakuirali bližnje prebivalce.

Namestnik poveljnika trebanjskih gasilcev Blaž Vozel je za STA potrdil, da so gašenje ovirale nizke jutranje temperature, zaradi katerih je zmrzovala voda na hidrantih. Ta se je razlila po okolici in se spremenila v poledico, poledenelo površino pa so morali posipati s peskom.

Za pomoč so aktivirali tudi prostovoljna gasilska društva Mirna, Šentrupert in Mokronog. Gasilci so požar pogasili in zdaj razkopavajo posamezna pogašena žarišča. Med temi deli bo požarišče nadzorovala požarna straža, je še povedal Vozel.

Podjetje Treves na Biču so sicer ustanovili leta 2005. Njegov ustanovitelj je globalno uspešno podjetja Treves iz Francije, ki je v večinski družinski lasti in so ga ustanovili leta 1836. To kot ključni partner sodeluje v avtomobilski industriji, je globalna družba, ki je specializirana za razvoj, izdelavo in dobavo avtomobilskih sestavnih delov s področja zvočne in termične izolacije.

Source
STA
Back to top button