Potujoča knjižnica iz matične domovine znova pri porabskih Slovencih

Potujoča knjižnica, ki deluje pod okriljem murskosoboške knjižnice, zaradi epidemije in zaprtja mej vse od novembra ni mogla obiskati Slovencev na Madžarskem. Ta teden se je v sodelovanju z generalnim konzulatom RS v Monoštru vrnila v Porabje, tokrat sicer ne z bibliobusom, ampak avtomobilom. Naslednji obisk bo 1. marca.

“Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje zahtevajo, da izposoja poteka brezstično, kar pomeni, da naj se uporabniki njihovih knjig ne bi dotikali. Izposoja tako poteka pred vhodom v potujoče vozilo,” je pojasnila vodja potujoče knjižnice Jana Balažic.

Kot je dodala, so pred odhodom vse šole, vrtce in odrasle člane po spletu obvestili, da je treba gradivo rezervirati vnaprej, nato so naročeno gradivo pripravili, ga zapakirali v vrečke in ga s posebnim vozilom prepeljali čez mejo.

Na običajnih postajališčih v Gornjem Seniku, Sakalovcih, Števanovcih in Monoštru so pripravljeno gradivo ponudili v vrečkah s podatki uporabnikov, ti pa so ga nato sami vzeli. Obisk sicer ni bil tolikšen kot navadno, saj ta način izposoje v Porabju še ni dovolj vpeljan.

“Navajeni so, sploh najmlajši v vrtcih in osnovnih šolah, da knjigo raje pogledajo, te prve izkušnje pa kažejo, da so knjige vnaprej naročili predvsem starejši obiskovalci bibliobusa,” je pojasnila vodja potujoče knjižnice. Za prvi letošnji obisk Porabja so tako pripravili osem vrečk.

Naslednji obisk je na programu 1. marca. Bibliobus sicer Porabje običajno obiskuje vsaka dva tedna, a zaradi počitnic tokrat en termin odpade. V nadaljevanju pa so obiski predvideni vsaka dva tedna. Knjižničarji vabijo vse, naj obiščejo potujoče vozilo. Naročilo gradiva ni nujno v Cobissu, v matično Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota lahko tudi pokličejo oziroma pišejo na njihov elektronski naslov.

Source
STA
Back to top button