Poletni parkirni režim na Obali

V Mestni občini Koper je začel s prvim majem veljati poletni parkirni režim, ki bo veljal do drugega oktobra. Na makadamskem parkirišču v Žusterni lahko  med  6. in 9. uro parkirajo imetniki posebnega brezplačnega abonmaja, ki jim je na tem parkirišču na voljo tudi mesečni abonma za deset evrov. Vsi ostali uporabniki tega parkirišča lahko parkirajo na območju E, ki obsega vsa parkirišča v Žusterni, in pri tem za vsako uro parkiranja po novem odštejejo dva evra.

»Na najbolj obiskanem parkirišču v mestu – parkirišču za tržnico – bo vse dni v tednu prva ura parkiranja za zapornicami še vedno brezplačna, medtem ko bo za vsako nadaljnjo uro treba plačati 1,5 evra. Na asfaltiranem in makadamskem delu parkirišča izven zapornic bodo uporabnice in uporabniki za prvo uro odšteli 0,5 evra, za vsako naslednjo pa 1,5 evra. Enake bodo cene parkiranja na parkirišču za olimpijskim bazenom,« so sporočili s koprske občine.

Brezplačno enourno parkiranje od ponedeljka do sobote ostaja v Parkirni hiši Belveder, v kateri lahko ob nedeljah brezplačno parkirate za dve uri. Za vsako nadaljnjo uro morajo uporabniki odšteti 1,5 evra, za dnevno parkiranje pa 20 evrov. V Parkirni hiši Sonce dnevno parkiranje stane šest evrov, medtem ko je vsaka ura parkiranja en evro.

Na parkiriščih Za Barko, Rotunda in Ankaranska cesta je potrebno za prvo uro parkiranja odšteti 0,5 evra in en evro za vsako nadaljnjo uro, na parkiriščih Ob stadionu in Novi ZD Koper 0,5 evra za prvo uro in 1,5 evra za vse naslednje, na parkiriščih Zeleni park in Za banko bo uporabnike ena ura parkiranja stala en evro, dva evra pa vsaka nadaljnja. Na Vergerijevem trgu, Trgu Brolo in ob Severni obvoznici bo v poletnem času treba za vsako uro parkiranja plačati dva evra ter 2,5 evra za vsako uro parkiranja na Ukmarjevem trgu.
V območju D, ki zajema Semedelo in okolico, bo parkiranje plačljivo do 19. ure, cena za uro parkiranja je 0,5 evra. Na parkiriščih Semedela – Nova ulica, TPO Mandrač, Ulica 15. maja in Šalara bo vsaka nadaljnja ura stala en evro, na parkirišču Ob mandraču pa 1,5 evra.

»Poletni parkirni režim v MOK ne prinaša sprememb za imetnike abonmajev – še naprej jim bodo na voljo abonmaji za ugodnejše parkiranje na več parkiriščih v in ob mestnem jedru. Nakup splošnega abonmaja, ki omogoča časovno neomejeno parkiranje na 18 parkiriščih na območju MOK, bo na voljo po nespremenjeni ceni – 20 oziroma 30 evrov na mesec. Mesečni abonma v Parkirni hiši Sonce je vreden 15 evrov na mesec. Po isti ceni ostaja obračunan tudi abonma za parkirišča Parkiraj in se pelji, za 15 evrov na teden pa občina ponuja parkiranje s posebnim turističnim abonmajem vsem turistom,« so sporočili iz MOK.

V Občini Izola je upravljavec javnih plačljivih parkirišč podjetje Komunala Izola. »V skladu z veljavnim cenikom in parkirnim režimom, objavljenim na spletni strani Komunale Izola se poletni režim pričenja s 1. majem in velja do 30. septembra. V tem obdobju so cene parkiranja nekoliko višje, kot v zimskem času,« so sporočili iz tajništva Komunale Izola.

Javna plačljiva parkirišča v Občini Izola so glede na lokacijo parkirišča in parkirni režim, razporejena na tri cone, v skladu s tem pa so različne tudi cene parkiranja. Na parkiriščih cone 1, ki se nahajajo v neposredni bližini mestnega jedra (parkirišče Lonka, Veliki trg in parkirišče za pošto), so temu primerno cene nekoliko višje, na parkiriščih, ki spadajo v cono 2, je cena parkiranja nižja, najugodneje pa je parkiranje na parkiriščih cone 3, kjer velja parkirni režim z omejenim časom parkiranja, kar pomeni, da je v predpisanem časovnem terminu možno brezplačno kratkotrajno parkiranje z obvezno označitvijo ure prihoda. Na parkiriščih cone 1 je v poletnem času za osebna vozila cena parkiranja tri evre za prvo uro oziroma vsako nadaljnjo začetno uro. Izjema je parkirišče Lonka, kjer je prva ura brezplačna, na parkirišču za pošto pa je za prvo uro parkiranja potrebno odšteti 0,5 evra. Na parkiriščih cone 2 je cena za vsako začetno uro 1,5 evra, na parkiriščih cone 3 pa je parkirni režim isti skozi celo leto in omogoča kratkotrajno parkiranje z obvezno označitvijo ure prihoda. Za imetnike abonmajev spremembe v poletnih mesecih niso predvidene.

Javna parkirna mesta v občini Ankaran upravlja Občina Ankaran prek svojega Režijskega obrata – skupno upravlja z več kot 556 parkirnimi mesti. Na spletni strani Občine Ankaran je zapisano, da so parkirišča opremljena s tablami, ki opredeljujejo parkirni režim in cenik posameznega parkirišča. »Skladno z veljavnim odlokom o parkiriščih v Občini Ankaran veljajo enake tarife tako v zimskem kot v poletnem času, cene parkiranja se torej v poletni sezoni ne spremenijo. Za imetnike abonmajev v poletnih mesecih prav tako ni načrtovanih sprememb,« so sporočili iz kabineta župana Občine Ankaran. Za stalne prebivalce ali tiste, ki za daljše obdobje bivajo v občini, so na voljo za nakup tudi abonmaji.

V piranski občini s parkirišči upravlja Javno podjetje Okolje. Poletni parkirni režim velja od začetka letošnjega marca in bo trajal do 31. oktobra. S piranske občine so sporočili, da se je »za obiskovalce mesta Piran ura parkiranja iz štirih evrov zvišala na šest evrov. Parkiranje na območju Seče, Fiese in Strunjana se je iz enega evra na uro zvišala na 1,8 evra na uro. V primeru, da na tem parkirišču zasedete parkirno mesto za več kot 10 ur se je cena zvišala iz 10 evrov na 18 evrov.« Tudi v piranski občini ne bodo uvedli sprememb za imetnike abonmajev.

ANA LEŠNIK

Back to top button