Podvodna struktura namenjena razvoju akvakulture

V preteklem tednu smo bili na otvoritvi Morske oaze Piran, podvodne strukture, ki bo namenjena razvoju akvakulture. Gre za poskus razvoja trajnostne marikulture in to je trenutno prva tovrstna struktura v našem morju. Kot so povedali v Zavodu YouSea ima projekt Morska oaza Piran dolgo zgodovino – ideja o podvodnem parku je vzniknila že pred tridesetimi leti, a takrat žal ni bila uresničljiva. Danes so to idejo, sicer malce prevetreno in spremenjeno, tudi realizirali.

»Glavni namen te strukture je razviti neke vrste eksperimentalen razmislek, kako bi lahko delali multitrofično oziroma večtrofično akvakulturo,« je povedala Irena Fonda, molekularna biologinja in soustanoviteljica Zavoda YouSea in ob tem dodala, da »gre za trajnostno in naravi prijazno metodo pridobivanja hrane iz morja, ki predstavlja nov pogled na stvar, ki je drugače že v veljavi.«

Čisto vsaka stvar v Morski oazi Piran je zelo premišljena, saj je projekt nastajal dolgo časa. »Materiali so zasnovani na izkušnjah, saj se že vrsto let ukvarjamo s podvodnimi deli, pri katerih smo na osnovi opazovanja videli, na katere strukture se živali najraje primejo. Na take strukture, kot je oaza, se najraje primejo komercialno zanimive vrste, ki so za nas lahko dobre za hrano, pa seveda tudi vse ostale. Tam namreč pričakujemo veliko pestrost, saj bodo živali našle skrivališča in zatočišča in prav to nas zelo zanima,« je povedala Fonda. Zgodba se je zdaj šele začela, v Zavodu YouSea bodo skupaj z Morsko biološko postajo NIB Piran podvodno strukturo opazovali in raziskovali.

Morska oaza Piran, ki izgleda kot nekakšna modularna petnadstropna betonska struktura, se nahaja znotraj portoroškega ribolovnega rezervata, na območju školjčišč in ribogojnice v Seči, na globini dvanajstih metrov. Koordinate so določene z vodnim dovoljenjem in stavbno pravico, ki so jo pridobili v zavodu. Narejena je iz neke vrste lego kock – več elementov – v velikosti 5,5 x 3,5 x 3 metre.

Kot je povedala Irena Fonda pričakujejo, da se bodo prvi organizmi na novo trdo bivališče naselili zelo hitro. Da bi videli, kakšen bo širši vpliv podvodne strukture, bo pa potrebno počakati še kar nekaj let.

ANA LEŠNIK

Preverite tudi
Close
Back to top button