Pod nekdanjo koprsko porodnišnico tudi najdbe iz antike

Med večjimi stavbnimi kompleksi v Kopru je servitski samostan, ki je nekoč služil kot porodnišnica. Sedaj objekt, velik 3500 kvadratnih metrov, pripada Univerzi na Primorskem, ki ga prenavlja s pomočjo nacionalnih in evropskih sredstev. Obnova se je začela leta 2021 s prenovo strehe, ki je stala 600.000 evrov, za celotno obnovo pa bodo potrebovali 20 milijonov evrov.

 

Prostore čistijo že dve leti in odstranjujejo novodobne prizidave ter vmesne stene in strope. Poskušajo jih izčistiti tako, da se bo objekt videl v vsej svoji velikosti in lepoti. Ob pa tem so odkrili kar nekaj arheoloških najdb.

»Našli smo vse od rimskih izkopanin, kjer je bila na tem območju rimska vila. Našli smo tudi srednjeveške in novoveške izkopanine. Predvsem smo odkrili veliko okostij, za katere pa še ne vemo, kdaj so bila pokopana. Ta sedaj še analizirajo. Meni osebno so najbolj zanimivi rimski strešniki, našli smo tudi rimski mozaik in romansko apsido iz 12. stoletja, torej ostanek prvotne cerkve, ki je bila predhodnica tega samostana,« je razkrila Eva Prelovšek Niemela, arhitektka pri raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE.

Obnovljeni prostori bodo služili predvsem Univerzi, vendar bo celotno pritličje odprto za splošno javnost. Tukaj bo tako nastal muzej, avditorij za različne dogodke, v zgornjem nadstropju bo rektorat Univerze s pisarnami, v pritličju bosta kavarna in čitalnica. Še en velik projekt, ki ga želijo uresničiti, je predstavitev samostana skozi zgodovinske plasti s pomočjo virtualne resničnosti, saj ima Univerza zelo močan oddelek prav za to.

Source
Ana Zupan
Back to top button