Po skoraj desetletju čakanja v Kopru končno dočakali skate park

Minulo nedeljo so v Kopru s spletno predstavitvijo tudi simbolično odprli skate park za športno dvorano Bonifika, ki so ga tamkajšnji navdušenci nad rolkanjem čakali že več kot desetletje. Koprski župan Aleš Bržan je ob ogledu parka in pogovoru s predstavniki športnega društva Obala riders napovedal, da je izgradnja skate parka prvi korak do celovite ureditve parka urbanih športov na tem območju.

Novi skate park v Kopru, ki se razprostira na skoraj 900 kvadratnih metrih površine ob olimpijskem bazenu v Kopru in je razdeljen na tri sekcije z različnimi elementi, je med sodobnejšimi in atraktivnejšimi tovrstnimi parki pri nas. Med drugim bo omogočal organizacijo mednarodnih in državnih tekmovanj v različnih disciplinah. Namenjen je rolkarjem, akrobatskim rolarjem in kotalkarjem ter kolesarjem BMX, med katerimi se je ob včerajšnjem ogledu poligona sprehodil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Zaželel jim je veliko zabavnih trenutkov in čim manj padcev: »Ni pomembno, kolikokrat v življenju padeš, pomembno je, da se vsakič znova pobereš. Vsakič, ko vstaneš, si močnejši. Zagotovo ste prav vi najmočnejši občani, dejstvo je namreč, da se nobenega trika ne da naučiti brez bližnjega srečanja z betonom.«

Občina je za naložbo odštela približno 240 tisoč evrov, dela je izvajala družba Finali, d. o. o. Novo pridobitev je pozdravil predsednik športnega društva Obala Riders Aljaž Jerman: »Končno smo dobili skate park, ki smo si ga želeli toliko časa. Preizkusili smo ga, je natančno tisto, o čemer smo sanjali. Občutki so fantastični.« Uporabniki so zelo zadovoljni, na nov poligon so namreč čakali skoraj desetletje. Prvo večje tekmovanje, in sicer državno prvenstvo v rolkanju, načrtujejo že v maju, čim prej pa si želijo začeti tudi tečaje rolkanja, kolesarjenja BMX, delavnice in druge aktivnosti društva. »Upamo, da bo skate park pritegnil zanimanje veliko različnih uporabnikov iz vseh krajev, v končni fazi tudi turistov. Verjamemo, da bomo park množično uporabljali vse leto,« je še dodal.

Veselja in ponosa nad novim skate parkom, za katerega je občina odštela približno 240.000 evrov, ni skrival niti Jaka Miklavčič, ki se je po klančinah poligona pognal s svojim kolesom BMX: »O tem smo pred leti lahko samo sanjali. Zgrajen je profesionalno, s pravimi materiali, komaj čakam, da ga bomo lahko tudi množično uporabljali. Verjamem, da bo zanimanje za uporabo skate parka takšno, da ga bomo morali v prihodnosti še razširiti.« A ob tem so v društvu opozorili, da skate park ni otroško igrišče, skiroji, poganjalčki, trikolesniki in tem podobni rekviziti za tak poligon niso primerni. Neupoštevanje varnostnih priporočil, poškodovana podlaga in nepazljivost lahko povzročijo tudi hujše nesreče. Ob tem velja dodati tudi to, da je še naprej treba spoštovati ukrepe za zajezitev širjenja novega virusa, zbiranje do deset ljudi je dovoljeno ob upoštevanju vseh priporočil NIJZ.

Ob koncu srečanja na novem poligonu je koprski župan poudaril, da je to le prvi korak v smeri celovite ureditve parka urbanih športov na tem območju. Občina namreč želi urediti prostor za številne druge dejavnosti in vsebine za rekreacijo in aktivno preživljanje prostega časa. Med drugim so v načrtih kolesarski poligon pump track, igrišče za ulično košarko, namizni tenis in badminton, prizorišče parkour, večnamenska ploščad in prostor za ulične plese, otroški adrenalinski park s plezalno steno in mrežo, vadbene naprave na prostem in motorični park.

 

Source
eKoper
Preverite tudi
Close
Back to top button