LokalnoGospodarstvo

Po novem plačljivo parkiranje pri Pohorski vzpenjači

Na asfaltiranem parkirišču pod spodnjo postajo Pohorske vzpenjače, ki je priljubljena izhodiščna točka za vzpon na Mariborsko Pohorje, bo prihodnji petek uvedeno plačljivo parkiranje. Imetniki različnih vozovnic za Mariborsko Pohorje ga bodo lahko še naprej uporabljali brezplačno, sporočajo iz mariborskega avtobusnega podjetja Marprom.

S 16. aprilom bo na omenjenem parkirišču, ki lahko sprejme približno 270 avtomobilov, uvedena parkirnina v višini 70 centov na uro. Parkirišče bo plačljivo vse dni v tednu 24 ur na dan, na razpolago pa bo tudi mesečni najem za 45 evrov.

S spremembo sedanjega dostopa na glavno parkirišče pod Pohorjem želijo po navedbah Marproma zagotoviti prednost tistim obiskovalcem, ki so kupci vozovnic za gondolo, kolesarski park in smučarske proge. “Sedaj ga namreč pogosto zasedajo tudi imetniki avtomobilov, ki se nato ne odpravijo na Pohorje ali na njem ne koristijo nobene storitve,” poudarjajo.

Obiskovalec, ki bo zapeljal na parkirišče z zapornicami, bo lahko na blagajni pod Pohorjem pri nakupu katere od vozovnic predložil parkirni listek in ob tem prejel kupon za brezplačen izhod s parkirišča tistega dne. Imetnikom mesečnih, sezonskih, polletnih ali letnih vozovnic bodo te odpirale vstopno oziroma izstopno zapornico.

“S tako ureditvijo želimo uporabnikom naših storitev zagotoviti brezskrbno in brezplačno parkiranje. Pri tem računamo na sodelovanje še drugih pohorskih ponudnikov, ki bodo svojim gostom lahko dali kupon za brezplačno parkiranje,” še sporočajo iz Marproma.

Ostali uporabniki parkirišča bodo morali s parkirnim listkom pred odhodom poravnati parkirnino na avtomatski blagajni, nameščeni pri vstopnem terminalu.

Bo pa brezplačno parkiranje za vse ob vznožju Mariborskega Pohorja še naprej mogoče na makadamskih parkiriščih pod hoteloma Habakuk in Arena. Na obeh je prostora za skupno do 500 avtomobilov.

Brezplačno kratkotrajno parkiranje je po novem mogoče tudi na parkirnih mestih v modri coni pred uvozom na parkirišče. Za prihod do spodnje postaje gondole je sicer na razpolago tudi prevoz z mestnim avtobusom na liniji 6 Vzpenjača. “S tem se lahko obiskovalci zlasti v primeru večje gneče na parkiriščih na območju Pohorja izognejo težavam z iskanjem prostih parkirnih mest,” izpostavljajo v Marpromu.

O uvedbi plačljivega parkiranja na asfaltiranem parkirišču pod spodnjo postajo Pohorske vzpenjače so na mariborski občini razmišljali že v preteklosti, med drugim ob prenovi ploščadi pri postaji pred tremi leti, a se na koncu, tudi zaradi nasprotovanja javnosti, niso odločili za to.

Source
STA
Back to top button