Paroh Ćirković: “Osebno sem tarča njegovih kritik in glavni krivec za to, da ni realiziral svojih ciljev, ker ne razmišljam tako kot on in se ne ravnam po njegovih željah.”

Izjava za javnost paroha Srbske pravoslavne cerkve v Kopru

Poudarki zgodbe
  • "Boris zlorablja Srbsko pravoslavno cerkev in njene vernike za lastno promocijo."

V uredništvo smo prejeli izjavo dolgoletnega koprskega paroha Srbske pravoslavne cerkve, Toma Ćirkovića, ki jo podaja v odgovor na aktivnosti bivšega koprskega župana Borisa Popovića in insinuacije, ki jih popovićevi simpatizerji širijo v zvezi z gradnjo pravoslavne cerkve v Kopru. Paroh Ćirković ocenjuje, da bivši župan Kopra poskuša zavesti del vernikov, da bi jih izkoristil za svoje politične cilje in krivdo za lastne neuspehe zvaliti nanj – pri čemer naj ne bi izbiral sredstev. Izjavo, ki jo je paroh Ćirković objavil tudi drugih komunkacijskih platformah navajamo v celoti:  

 

 

Odgovor Borisu Popoviću

V luči izjav objavljenih na Regionalu v zvezi z vprašanjem zemljišča za gradnjo cerkve in napada name osebno je resnica naslednja: 

Sam nisem nikoli razkrival vsebine in poteka pogajanj pred njihovim uspešnim zaključkom za razliko od nekaterih, ki to počno v želji, da bi v očeh vernikov izgledali uspešni in pomembni. Osebni in družinski ugled sem skozi leta gradil z lastnim delom in odnosom do sokrajanov Kopra kjer domujem že 32 let. Boris, spoštovanje je beseda, ki gleda v več smeri.

Boris je 16 let županoval v Kopru in osebno sem nekaj krat ustno apeliral pri njem naj za potrebe gradnje pravoslavne cerkve poišče ustrezno zemljišče površine med 3 in 5 tisoč kvadratnih metrov. Pri tem nisem vztrajal, da bi zemljišče moralo biti v središču mesta ali na njegovem robu kjer bi se s prostorskimi akti lahko predvidela gradnja sakralnega objekta. Sprejemljive bi bile tudi lokacije izven mesta kot so recimo Vanganel, Šalara, Dekani… Te lokacije sem predlagal predvsem zaradi nižje vrednosti zemljišča nižjih stroškov gradnje, kaj na navedenih lokacijah za razliko od obstoječe ni potrebe po pilotiranju, ki močno podraži gradnjo. Dolgih 16 let se Borisu ni zdelo potrebno ukvarjati s tem, da bi nato nekega dne čez noč našel »rešitev« za naš problem in nenadoma postal velik borec za gradnjo cerkve – in to na zemljiščukjer ni možna gradnja sakralnega objekta. 

Da je zemljišče, ki ga je Popović izbral sporno smo se prepričali že na prvem sestanku z novim županom. Sestanku mu je prisostvoval tudi nekdanji (Borisov) prvi občinski operativec za gradnjo v Kopru, ki nam je pokazal prostorske akte in pojasnil, da se na tem zemljišču cerkve ne da graditi. Na naše vprašanje operativcu: »Od kdaj veljajo tej akti in zakaj nam jih prejšnji župan ni predstavil?« je odgovoril: »Vprašajte Borisa.« 

Boris zlorablja Srbsko pravoslavno cerkev in njene vernike za lastno promocijo. Ni bil iskren do prejšnjega, sedaj pokojnega patriarha Irineja in sedanjega patriarha Porfirija in častnih namer donatorjev za nakup zemljišča in izgradnjo cerkve. Boris je ta, ki skupaj z gostilniškimi verniki, ki so lahko dobri samo v njegovi cerkvi,  vnaša nemir med pravoslavne vernike. Osebno sem tarča njegovih kritik in glavni krivec za to, da ni realiziral svojih ciljev, ker ne razmišljam tako kot on in se ne ravnam po njegovih željah. Nikoli nisem opravljal tujega dela, sem namreč duhovnik na voljo vsem vernikom, ki me potrebujejo in nisem politik. Nisem niti oseba, ki bi sedela na dveh stolih. Vedno nastopam z lastnim stališčem ne glede na to kaj bi nekateri radi slišali v danem trenutku – sem original in nikakor kopija.  

Nemočen ob zgoraj naštetih dejstvih se je Boris odločil iti še korak dlje. Sedaj prepričuje vernike, da sem nepremičninski mogotec. Zato pozivam Borisa naj dogovori termin pri notarju, da nanj prepišem vse svoje nepremičnine pod pogojem, da tudi Boris svoje prepiše name – šele takrat bi me on lahko označil za nepremičninskega mogotca jaz pa njega za socialni primer.

Ob tem Boris trdi, da je meni in moji družini pomagal tako, da nam je zagotovil občinsko stanovanje, zato ga pozivam naj javno objavi kraj in ulico kjer naj bi se to stanovanje nahajalo. Njemu in javnosti v vednost: z družino prebivam v hiši, ki je v lasti cerkve že od leta 1978 in služi bivanju svečenika z družino za čas njegovega služenja v dotičnem kraju – po premestitvi ali upokojitvi se hišo izprazni in nameni naslednjemu parohu. 

Poleg hiše Borisa bode v oči tudi moj avtomobil. Tu avtomobile lahko zamenjava pri notarju, da bo odslej lahko tudi on vozil moj »prestižni« avtomobil. 

Boris prav tako trdi, da se pogajam z g. Mandarićem in da nam slednji želi podariti zemljišče za gradnjo cerkve. To bi nas vse veselilo, ko bi le držalo in če ne bi vsi vedeli, da za časa županovanja prejšnjega župana od njega ne bi nikoli dobili gradbenega in ostalih dovoljenj potrebnih za gradnjo na tisti parceli. Boris prav tako pravi, da so mi investitorji na mandarićevi parceli obljubili podariti stanovanja. Borisa pozivam naj z notarskim zapisom urediva tudi prenos teh »stanovanj« nanj.

Vse te njegove besede kažejo na to kako so poraženci s svojimi sateliti pripravljeni govoriti o drugih ne zavedajoč se tega, da besede, ki jih je izrekel za Regional, govorijo o njem i njegovih sledilcih.

Source
Tomo Ćirković, izjava za javnost
Back to top button